Hlavní obsah

Staněk: První půle? Trochu čekání na smrt. Zákroky proti Ronaldovi se chlácholit nebudu

Slovutného Cristiana Ronalda vychytal v exkluzivní šanci, pak zneškodnil i jeho další střelecké pokusy. Jenže čeští fotbalisté prohráli s Portugalskem v prvním zápase Eura 1:2, a tak gólman Jindřich Staněk ze zákroků proti devětatřicetiletému velikánovi radost neměl. „Je hezké, že jsem mu něco chytil, ale výsledek to nepřineslo. Chlácholit se tím nebudu,“ zmínil Staněk.

Když jsme dali gól, tak jsem si zapumpoval, ale hned se zase nadechl, protože jsem věděl, že nás čeká peklo, popisuje Jindřich StaněkVideo: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Článek

Lipsko (od našich zpravodajů) - Staňka nejprve smolně překonal spoluhráč Robin Hranáč, v nastaveném čase pak střídající Francisco Conceicao. „Musíme si přiznat, že tlak byl obrovský. Je to škoda,“ pronesl český brankář.

Jste frustrovaní, když vám bod s Portugalskem o kousek utekl?

Samozřejmě. Možná byl na nás před druhým gólem faul, ale je škoda, že jsme se víc nestáhli, nedohráli tu situaci, míč neodkopli. Branky byly docela nešťastné, ale zase druhou gólovou akci Portugalci dobře dohráli. Musíme si přiznat, že jejich tlak byl obrovský. Je to škoda.

Kdybych to měl říct slušně, u gólu v nastavení jsem byl hodně naštvaný, přiznává Ivan Hašek. Ke změnám dojde. Video: Sport.cz, UEFA

Co špatného se při inkasovaných gólech z vašeho pohledu seběhlo?

Když se podíváme na průběh zápasu, Portugalci měli mnohem víc šancí, aby vstřelili hezčí góly. Říkali jsme si ale, že musíme každou střelu dobíhat. Hrany (Robin Hranáč) dobíhal skvěle, bohužel jsme byli už tak blízko sebe, že to dopadlo takhle. I druhý gól byl nešťastný, ovšem oba pramenily z portugalského tlaku.

Nakopl vás zákrok v první půli, kdy jste v obrovské příležitosti vychytal Cristiana Ronalda?

Vždycky je dobré, když chytíte první velkou šanci v zápase. Na druhou stranu proto stojím v bráně.

Ronaldovi jste lapil i další střely. Potěší to?

Je legendou, ovšem nesmí vás pohltit, že hrajete proti němu. Musíte chytat normálně tak, jak jste zvyklý. Ronaldo je jeden z nejlepších hráčů, co kdy hrál. Je hezké, že jsem mu něco chytil, ale výsledek to nepřineslo. Chlácholit se tím nebudu.

Sestřih zápasu Portugalsko - ČeskoVideo: Česká televize

Jak jste utkání viděl celkově?

První půle byla od nás špatná. Věděli jsme to, v kabině jsme si to i řekli. Bylo to lehké čekání na smrt. Druhá byla trochu lepší.

Vedli jste, krásnou branku dal v 62. minutě Lukáš Provod. Jak jste tento moment prožíval?

Jeho gól byl fantastický. Slavil jsem, zapumpoval si, ale hned jsem byl zase koncentrovaný. Věděl jsem, že nás čeká ještě větší peklo.

Trefa byla zadostiučiněním po minulém Euru, říká Lukáš Provod. Prohra bolí, mrzí, že dostaneme takové trošku smolné gólyVideo: Sport.cz

Co vám zápas ukázal o týmu?

Viděli jsme, že máme na čem pracovat. Vím, že se zlepšíme. V kabině jsme si řekli, že musíme jet dál. Máme na čem stavět. Tuším, že na náš tým bude asi kritika, ale víme, že kvalita v něm je. Je mladý, dravý. Všichni, co tu jsou, udělají vše pro to, abychom další zápasy zvládli.

Nepřepadla vaše mladé mužstvo nervozita?

Nechci říct, že by šlo o nervozitu. Tento zápas nám spíš pomohl nabrat zkušenosti. Pro některé z nás to byl ohromný zápas, pro mě osobně taky, na Euru jsem ještě nebyl. Bráněním jsme mohli proti těmto fantastickým hráčům něco uhrát, ale nebudeme si nic nalhávat, jejich kvalita je mnohem větší. Ale byli jsme týmoví, což je základ pro úspěch v dalších dvou zápasech.

Jak se vám líbila atmosféra?

Byla fantastická. Lidi byli neuvěřitelní. Měl jsem tu celou rodinu, byl to ohromný zážitek pro ně i pro mě.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.