Hlavní obsah

Srbská záchrana za sekundu dvanáct. Borec, který vyhořel v Realu, je za národního hrdinu

Jakmile uzřel, že se míč třepotá v síti, zamířil plnou parou pod sektor se srbskými fanoušky. Při oslavném skluzu po kolenou asi doufal, že se na vlně euforie i trávníku mnichovské Allianz Areny poveze věčně. 25letý útočník Luka Jovič hodně přiživil šance na postup do osmifinále fotbalového Eura, bez jeho vyrovnávací trefy proti Slovincům v posledním okamžiku zápasu by bylo Srbsko v úzkých. „Paráda, ale vyměnil bych to za výhru,“ pravil střelec.

Sestřih zápasu Slovinsko - SrbskoVideo: Česká televize

Článek

K více neotřelému prohlášení se nenechal unést. Aby ne, vždyť kopal dva a půl roku v Realu Madrid. Dost možná nejlepší tým světa samozřejmě dbá na školení, jak mluvit do médií a vypadat přitom jako vzorový profík.

Angažmá v Bílém baletu bylo pro Joviče splněným snem. Do Španělska zamířil v roce 2019 jako jednadvacetiletý bomber ve skvostné fazoně. Za Frankfurt nasázel 27 branek během jediné sezony a vykoledoval si přesup na tu nejlukrativnější z adres. Cenovka? 63 milionů eur, v korunách přes miliardu a půl. „Tohle jsem si vždycky přál, neskutečně se těším,“ vykládal tehdy s nadšením.

Jenže jistý Karim Benzema se nenechal připravit o místo v základu. Jovič se po roce a půl a dvou gólech na půlsezonu vrátil nepříliš úspěšně hostovat do Frankfurtu, pak si ještě střihl rok v Realu. Celkově za něj nastřílel pouze tři góly. I přes obrovskou počáteční investici tak odešel v roce 2022 jako volný hráč.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Situace před slovinským brankářem Janem Oblakem v duelu se Srbskem.

„Podělalo se úplně všechno. Covid, zranění… Prostě toho na mě bylo moc,“ vzpomínal Jovič. Nyní jej zaměstnává AC Milán, Jovič se ale střelecké superformě z prvního frankfurtského období již neblíží. Devět gólů za sezonu není pro hráče, který často chodí do hry z lavičky, žádná ostuda. Ale asi se od něj čekalo více. Srbská veřejnost jej měla za drahokam, který by se měl stát tahounem reprezentace. Nestalo se.

Jenže to je teď zapomenuto.

„Díky Jovičovi jsme vstali z mrtvých.“

„Jovič byl rychlejší než píšťalka, žijeme.“

„Jovič, hrdina národa,“

To je přehled pár titulků ze srbských webů. Útočníkovi leží po přesné hlavičce celá země u nohou.

Nebýt jeho gólu, Srbové by mohli realisticky pomýšlet jen na třetí místo. Museli by nejen porazit v posledním duelu Dány, ale hlavně doufat, že se procpou mezi čtveřici nejlepších týmů na bronzové příčce skupiny.

Jenže stačil jeden gól a situace je daleko růžovější. Srbsku stačí zvítězit nad Dány a prakticky najisto je čeká osmifinále. Vše mají ve svých rukou.

Jovič by sice veledůležitý gól vyměnil za zisk tří bodů do tabulky. Ale pocity, které dopřál sám sobě a nadšeným fanouškům, si s sebou ponese do konce života.