Hlavní obsah

Španělsku hrozí bizarní pokuta. Supertalent porušuje na Euru zákony

Stal se nejmladším hráčem, který kdy nastoupil na fotbalovém Euru. Svět baví záběry, jak v mezičase dohání na dálku školní povinnosti. Teprve 16letý supertalent Lamine Yamal je zkrátka jednou z ozdob probíhajícího šampionátu. Jenže kvůli nízkému věku a zápasům v pozdních večerních hodinách hrozí Španělsku bizarní pokuta.

Nejmladší fotbalista v historii mistrovství Evropy Lamine Yamal na tréninku španělské reprezentaceVideo: UEFA

Článek

Je to jednoduché. Německé zákony zakazují nezletilým práci po 20. hodině. Sportovci pak mají výjimku až do jedenácti. Platí to nejen pro samotné Němce, ale i lidi ze zahraničí.

Čtvrteční utkání Španělska s Itálií mělo výkop ve 21:00. Yamal nastoupil v základu a z trávníku odešel v 71. minutě, tedy kolem 22:30. Problém? Na první pohled ne.

Jenže podle předpisů stažením ze hřiště pracovní povinnosti nekončí. Čas se počítá včetně sprchování či mediálních povinností. A v tu chvíli už křídelník Barcelony dovolenou hranici s největší pravděpodobností překročil. To samé se možná bude řešit v pondělí, kdy jistě postupující Španělé hrají znovu od 21:00 poslední zápas skupiny s Albánií.

Co teď? Německý deník Bild cituje právního experta Stephana Gräfa z univerzity v Kostnici, podle něhož nehrozí jednomu z favoritů šampionátu žádné sportovní následky typu odečtu bodů, zákazu startu pro mladičký talent, či dokonce vyřazení z turnaje.

Ve hře je však pokuta až 30 tisíc eur, v přepočtu zhruba 750 tisíc korun. Podle Gräfa však i tato možnost existuje pouze teoreticky, úřady totiž v podobných případech pravidelně přimhouří oči.

Sestřih zápasu Španělsko - ItálieVideo: Česká televize

V minulosti se podobný problém řešil s německým záložníkem Julianem Draxlerem, když v dresu Schalke nastupoval v Lize mistrů. Také tehdy se vše obešlo bez finanční sankce.

Podobné spekulace jen dokazují, jakou je Yamal vycházející hvězdou světového fotbalu. Vždyť 17. narozeniny oslaví až v polovině července. Svými výkony na Euru navíc dokazuje, že je v nominaci i základní sestavě naprosto oprávněně.

„Mladý kluk a neuvěřitelný talent. Má snad dar od boha. Je jen málo hráčů, kteří jsou fotbalově tak vyspělí a dokáží rozumět hře tak, jako on,“ chválil po výhře nad Itálií trenér Luis de la Fuente.