Hlavní obsah

Southgate promluvil o své budoucnosti. Legenda tuší: Jeho poslední zápas

Jeho jméno se skloňovalo celý turnaj a ještě dlouho bude. Gareth Southgate. Trenér, který podruhé za sebou dovedl Anglii do finále Eura, ale znovu neuspěl. Kritici mu stále vyčítají matný herní projev a opět se rozjíždí diskuze ohledně jeho budoucnosti.

Sestřih zápasu Španělsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Mám podezření, že to byl Southgateův poslední zápas. V Anglii bude panovat velké zklamání. Ano, mohli jsme hrát útočnější fotbal, dostali jsme se však do finále. Ale když v něm jste, musíte udělat poslední krok,“ komentoval pro BBC nedělní prohru 1:2 se Španělskem legendární kanonýr Alan Shearer.

„Realita je taková, že nás po třech letech znovu dostal do finále, ale ani teď nevyhrál. To ho bude bolet, a možná si řekne, že je čas na změnu. Čas dát šanci někomu jinému,“ dodal.

Southgate je u kormidla od roku 2016. Na lavičce Albionu odkoučoval 102 zápasů s bilancí 64 výher, 20 remíz a 16 porážek. Statisticky patří mezi nejúspěšnější manažery historie své země.

Anglii dostal minimálně do čtvrtfinále posledních čtyř velkých turnajů. Jenže čekání na trofej od triumfu na MS 1966 nepřerušil. Byl blízko. Před třemi lety padl Albion ve Wembley ve finále Eura s Itálií po penaltách, v neděli v Berlíně nestačil na Španěly. Dostane další šanci?

„Mám pocit, že Gareth už toho má možná dost. Je to náročná a vyčerpávající práce,“ glosoval bývalý reprezentant Gary Lineker. Naopak někdejší výborný obránce Jamie Carragher se 53letého manažera zastal.

„Naši velcí hráči se na turnaji nepředvedli a stejně tak na těch minulých. Mezinárodní fotbal není plný špičkových manažerů, je to hlavně o hráčích,“ podotkl.

Southgateovi vyprší smlouva v zimě. Vedení anglického fotbalu už před finále uvedlo, že bude rádo, když se podaří dosáhnout dohody a prodloužení kontraktu. Nejspíše do roku 2026, kdy se koná další mistrovství světa.

„Nemyslím si, že je teď vhodná doba učinit rozhodnutí. Musím si nejdříve promluvit se správnými lidmi. Otázka konce není na pořadu dne,“ uvedl v neděli Southgate. „Vezme si čas na rozmyšlenou. Chtěli jsme to pro něj vyhrát, bohužel,“ komentoval kapitán Harry Kane.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Za současnou kabinu se dříve jasně vyjádřil záložník Declan Rice: „Vím jistě, že kluci by byli rádi, kdyby Gareth zůstal až do roku 2026. O tom není pochyb. Způsob, jakým se o nás stará, jak je klidný, jaký je jako manažer, jak vede tréninky, je špičkový. Ať si dělá, co chce, co mu dělá radost. Jsem si jistý, že se rozhodne správně.“

Očekává se, že Soutghate nebude bilancovat příliš dlouho. Jasno by mohlo být v průběhu několika dalších dní.