Hlavní obsah

Souček: Euro je kaňkou, už to nevrátím. Nová sezona je teď důležitější

Aktualizováno

Po vyřazení v základní skupině už neměl kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček moc náladu koukat na pokračování Eura, které v neděli vyvrcholí finálovým zápasem mezi Anglií a Španělskem. „Byl jsem zklamaný, chtěl jsem si oddechnout,“ řekl Souček, když přebíral český Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu uplynulé sezony. Odpočinul si s rodinou a už vyhlíží další ročník ve West Hamu pod novým trenérem Julenem Lopeteguim.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Souček vyhrál Zlatý míč České republiky o nejlepšího českého fotbalistu sezony.

Článek

Soudím, že finále Eura budete sledovat. Přejete Anglii, za kterou hrají váš spoluhráč Jarrod Bowen nebo bývalý parťák Declan Rice?

Hodně lidí Anglii kritizuje, že nehraje tak skvělý fotbal. Může to být pravda, ale je ve finále. Nikdo jim nemůže nic říct. Jsou jeden krok od triumfu. Declanovi i Jarrodovi to přeju. Bylo by hezké přijet do West Hamu a přivítat Jarroda jako mistra Evropy. Přenesl by si rozpoložení a sebevědomí z turnaje i k nám. Anglie by si titul zasloužila, ale Španělsko hraje skvělý fotbal, asi nejlepší na turnaji. Finále bude vypjaté a věřím, že i dobré na koukání.

Nejsou anglické hvězdy po náročné sezoně už vyčerpané?

Může to tak být, ale vezměte si, že každý má ve svém týmu nějakou roli. Jsou to nejlepší hráči světa a teď se schází v jednom mužstvu. Je tam hodně ega, jeden s druhým si musí sednout. Finále pro ně bude nejtěžší zkouškou. Můžou získat jeden z největších úspěchů kariéry. Únava zmizí, naroste motivace.

Vás už vyřazení na Euru v základní skupině přebolelo?

Vždycky vám pomůže rodina, holky mi dělaly radost. Po vyřazení jsem viděl vždy maximálně patnáct minut nějakého zápasu. Říkal jsem, že ani nebudu koukat na Euro. Byl jsem zklamaný, chtěl jsem si oddechnout. Příprava na novou sezonu je teď důležitější, Euro už nevrátím.

Přesto když se za šampionátem z pohledu českého týmu ještě ohlédnete, kde se stala chyba?

Pod novým realizačním týmem vše klapalo, vyhráli jsme první čtyři zápasy v březnu a před Eurem. V prvním utkání na turnaji jsme dostali s Portugalskem gól na 1:2 v 92. minutě. Řekl bych, že odstartoval naše smolné momenty.

Pak jste remizovali s Gruzií.

Ale přehráli jsme ji, měli jsme vyhrát. Do 30. minuty jsme si vytvořili tři šance, měli jsme vést a zápas bychom pak zvládli. Místo toho jsme o poločase prohrávali. S Gruzií šlo o zlom, kdybychom vyhráli, stačilo by nám to k postupu. Občas trpíme ve vápně. Máme brankové příležitosti, které musíme dát. S Portugalskem jsme dali gól ze dvou střel, i když to nebyly takové pozice. S Gruzií jsme si vypracovali třikrát větší šance, ale gól jsme nedali.

Do poslední minuty jsme jim dýchali na záda a chtěli to zvládnout. Teď si dám od fotbalu velkou pauzu, říká Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Gruzie nakonec prošla do osmifinále, kde vypadla se Španělskem. Překvapila vás?

Největší překvapení bylo, když jsme viděli, že vyhráli s Portugalskem. Psalo se, že my jsme si proti nim vypracovali nejvíc šancí za celé Euro, co kdo měl. Byli jsme lepším týmem. Věřím, že v Lize národů jim to ukážeme znova. Ale předvedli, že kvalitu mají, a udělali úspěch. Bylo vidět, že jejich země si toho hodně vážila.

Jak se zpětně ohlížíte za zápasem s Tureckem, který jste prohráli 1:2? Přímo po utkání jste kritizoval rozhodčího Istvána Kovácse.

Ano, říkal jsem, že rozhodčí chtěl být mužem zápasu. Výkony sudích moc komentovat nemáme, ale myslím, že na celém Euru je to trochu kaňka. Viděl jsem i jiné zápasy a nebyly ideální. Můžeme se bavit, že obě žluté Tonda Barák dostal správně. Pak ale měly přijít i další (pro Kenana Yildize - pozn. aut.) a počet lidí na hřišti by se vyrovnal.

Ale Turci zůstali v plném počtu.

Bylo to dost nepříjemné. Pak měl platit Kuchťákův gól, vedli bychom 2:1 a scházelo by sedm minut do konce. Mrzí nás to, ale už to nevrátíme. Měli jsme vše ve svých rukách s Gruzií. Kdybychom zápas zvládli, tak pak bychom si nemuseli nic říkat o rozhodčích.

Získal jste další český Zlatý míč pro nejlepšího hráče sezony. Jak ji hodnotíte?

Euro je jedinou kaňkou, chtěl jsem víc. Ale jinak beru sezonu jako hodně úspěšnou. Za West Ham jsem dal celkem deset gólů, došli jsme do čtvrtfinále Evropské ligy, skončili jsme v první polovině tabulky Premier League. Jsem rád, že jsme se rozloučili s trenérem Davidem Moyesem vítězným zápasem. Na podzim jsme se kvalifikovali na Euro, nechtěli jsme zničit českou stoprocentní účast na něm.

Kdy se připojíte k West Hamu?

Letím 21. července z Česka rovnou na Floridu, kde budeme mít čtrnáct dní soustředění. Naštěstí začínáme ligu trochu déle, startujeme 17. srpna. Budu mít s týmem dost času na přípravu.

A na seznámení s novým trenérem Julenem Lopeteguim. Byli jste spolu už v kontaktu?

Trenér mi přál hodně štěstí před Eurem. Teď se potkáme, až přijedu na soustředění. Představíme se, věřím, že přijde na řadu i individuální rozhovor, jak vše oba cítíme. Možná jsme se potkali, když byl ve Wolverhamptonu, možná jsme si podali ruku, teď ale ten vztah musí být větší. Těším se, jak vše bude.

Tušíte, co vás pod ním čeká?

Ptal jsem se hráčů, kteří pod ním hráli. Měl jsem jen pozitivní ohlasy. Tréninky jsou zábavné, hodně s míčem. Styl můžeme odvodit od toho, v jakých týmech působil: španělský nároďák, Real Madrid, FC Sevilla. Teď své vize musí přenést na hráče, které bude mít v týmu. Ohlasy jsou dobré. Věřím, že se mi potvrdí.

Jaké máte cíle pro novou sezonu?

Těším se, nový start je vždy fajn. Třikrát jsme si (s West Hamem - pozn. aut.) užili poháry, věřím, že se o ně pokusíme hrát znovu. To je vždy něco speciálního. A z individuálního pohledu si přeju, aby vše pokračovalo. Odehrál jsem přes padesát zápasů a skoro všechny minuty. Doufám, že se do toho zase dostanu a budu pokračovat v individuální formě jako poslední rok.

Budete sledovat i Slavii a věříte, že získá titul?

Věřím. Jde o hodně, hraje se o Ligu mistrů. Mrzí mě, co se stalo brankáři Jindrovi Staňkovi na Euru. Byla to nešťastná věc, zranil se a je na dlouhou dobu mimo. Ale věřím, že budou silní vzadu i tak. Posílili o Tomáše Chorého, možná přijde ještě někdo. Slavia má strašně kvalitní tým, budu na ni koukat. Věřím, že titul zaslouženě vyhraje.

Sám jste to zmínil, do Slavie přišel z Plzně útočník Tomáš Chorý. Co jste tomu říkal?

Bavil jsem se s ním na Euru, jestli to vyjde. Jsem ve spojení s klukama ze Slavie. Trochu jsem o tom věděl. Tomáš je skvělý útočník, v reprezentaci má pár startů, ale zapojení do gólů a asistencí má strašně moc. Stačí mu dvacet minut a může být velmi důležitý. Hned jsem mu psal, když přestup vyšel, že mu přeji hodně štěstí a že ho vítám ve slávistické rodině.