Hlavní obsah

Souček: Kauza Belmondo? Všichni se ponaučí. Spolupráce s Haškem funguje

Dobrá nálada z něj čišela. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček si pochvaluje, jak probíhá soustředění v rakouském Schladmingu před mistrovstvím Evropy. Dodává kuráž mladším spoluhráčům, a především cítí celkové semknutí týmu, do kterého se vrátili dva ze tří hříšníků z Belmonda Vladimír Coufal a Jan Kuchta. „Byla to veliká chyba, ale všichni se z ní ponaučí včetně mladých hráčů. Nikdo si to teď nedovolí,“ řekl Souček během povídání s novináři v hotelu Falkensteiner, kde národní tým během kempu bydlí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Souček během utkání s Faerskými ostrovy

Článek

Schladming (od našeho zpravodaje) – Patnáct minut Souček trpělivě odpovídal. Pak si nasadil helmu a s kumpány, se kterým rád mastí i karty, si na kole zajel na kávu. Řeč byla o atmosféře týmu, odhodlání, porovnání s hokejisty i návratu Coufala.

Může český tým zopakovat čtvrtfinále z minulého šampionátu před třemi lety?

Věřím, že určitě. Do každého turnaje jdu s největším možným cílem, což je vítězství. Ale hlavní metou je teď zvládnout skupinu. Od toho se bude odvíjet, jestli turnaj bude úspěšný, nebo ne. Když postoupíme ze skupiny, šampionát bude podařený. Vše navíc bude velký úspěch. V březnu jsme dvakrát vyhráli. Chceme udržet neporazitelnost co nejdelší, na turnaji je to vždy o devadesáti minutách. Tým vnitřní sílu má.

Do týmu se od průšvihu v Olomouci z loňského podzimu vrátili Jan Kuchta a Vladimír Coufal, se kterým hrajete ve West Hamu. Probírali jste to spolu?

Ano, řešili jsme to. Bylo to pro něj složité. Potrestán už byl několikrát ve fotbalovém životě i v tom soukromém. Ale já už bych to dal stranou. Jsem rád, že tu je. Dostal šanci a je za ni vděčný. Udělá vše pro nároďák jako předtím. Byl bych rád, aby všichni dali tu kauzu stranou včetně fanoušků. Chci, abychom vystupovali jako jeden tým.

Trenér Ivan Hašek na nominační tiskové konferenci zmínil, že v březnu situaci probíral s hráči, jestli by nebyli proti, kdyby se vrátili. Všichni je podrželi. Jak to řešil nový kouč konkrétně s vámi?

Mluvil jsem o tom s ním od první chvíle, co přišel. Byla to velká kauza. Nechám jako interní, co jsme si říkali. Kluci tady odváděli několik let skvělou práci, což platí pro všechny tři. Byla to veliká chyba, ale všichni se z ní ponaučí včetně mladých hráčů. Nikdo si to teď nedovolí. Chceme tvořit tým, jít za úspěchem. Nesneseme věci, které by nás mohly poškodit. Za to, co tu předvedli předtím, jsme kluky podporovali.

Hovoříte coby zástupci rady starších s trenéry často?

Trenér chce vědět náš názor. Je dobře, že to není one man show a že se nemusí dělat vše jen podle něj. Má jasná pravidla, ale chce znát názor hráčů. I on jím byl, ví moc dobře, jak to bylo za jeho éry. S asistenty nás vyslechnou, jednou za čas si společně sedneme jako rada starších. Řekneme si poznatky k tréninku, to, jak jsme unavení, co je třeba potřeba zlepšit. Myslím, že ta spolupráce funguje.

Hotel super, nádherné prostředí, ale to počasí. Hřiště je promáčené, hlásí Tomáš Holeš ze soustředění ve SchladminguVideo: FAČR

Řada hráčů v současném výběru moc reprezentačních zkušeností nemá. Jak to vnímáte?

Někdy je to i dobře. Občas mi možná chybí hráči, které znám. Nováčci ale ukazují skvělou formu v klubech, přinesou do reprezentace novou šťávu. Obměny jsou potřeba vždy. Věřím, že oni se tu cítí co nejlépe a že vnímají, že jim přinášíme podporu. Oni nám to vrátí na hřišti i mimo něj.

Berete si je pod svá křídla?

Jo, snažím se je podporovat, když někdo něco zkazí. Na tréninku jsem teď šel na centry s jedním nejmenovaným hráčem, nedal mi pomalu centr. Říkal jsem mu, ať není pod tlakem, ale bylo to ve srandě. Chci jim dát podporu, ať jsou sebevědomí. V klubech hrají skvěle, my jejich formu potřebujeme. Jsou mladí. Ale i když nemají starty, na Euru mohou mít klíčovou roli.

Přepnout z oslav zpátky na fotbal, to nebyl pro Ladislava Krejčího problém. Na soustředění se snaží vše dospat, aby měl nejvíc silVideo: Sport.cz, FAČR

Jsou pro vás motivací hokejisté, kteří došli na domácím mistrovství světa ke zlatu a pobláznili celý národ?

Bylo to hezké. Fandil jsem jim stejně jako každému českému sportovci. Ale nechtěl bych naše sporty nebo šanci vyhrát turnaj srovnávat. Chtěl bych porovnat podporu, co jim lidé dali, a soudržnost, co v sobě hokejisté měli. Jedině tak můžeme být i my úspěšní. Musíme být jeden tým, ne individualisti. Při hokeji se všichni semkli. Hráči i diváci. To chci přenést do Německa. Chci, abychom šli od prvního zápasu s podporou a za úspěchem.

A po minulém šampionátu, které trpělo covidovými restrikcemi, to bude Euro se vším všudy, že?

Je to tak. Minulé Euro bylo úspěšné sportovně, ale z hlediska fanoušků nebo toho, abychom si ho plně užili, takové nebylo. Covid se na něm podepsal. Nejvíc jsme si užili osmifinále v Maďarsku s Nizozemci. To bylo jediné opravdové. Teď bude takový každý zápas, pro českého fanouška je Euro v Německu nejlepší, jaké může být. Strašně se na to těším. Je navíc dvacet let od úspěšného Eura (bronz v roce 2004 – pozn. aut.), připomínáme si to. Třeba poslední Euro jsme byli od toho (semifinále – pozn. aut.) krok.

Sezona byla dlouhá. Jak je těžké načasovat formu?

Každá sezona v posledních pěti letech je dlouhá. Každý třetí nebo čtvrtý den máme zápas. Je to náročné, ale podle mě víc psychicky než fyzicky. Euro je ale něco jiného, měli jsme čtrnáct dní volno po sezoně, všichni jsme se sem těšili. Můžeme z toho žít celý život. Mám skvělé zážitky, když jsme vyhráli Konferenční ligu. Něco podobného, nebo ještě lepšího můžu zažít na Euru. Všichni do toho dáme maximum.

Český dům na Euru

V Německu při evropském šampionátu vznikne i útočiště pro české příznivce. V Hamburku se 21. června otevře Český dům, který bude také fungovat ve dnech, v nichž fotbalová reprezentace v nedalekém Volksparkstadionu odehraje duely s Gruzií a Tureckem.

„Čeští fanoušci patří ke světové špičce a zaslouží si zázemí, kde se mohou připravit, aby při zápase předvedli nejlepší výkon a následně sdíleli své zážitky,“ říká o CENTROPOL Českém domě marketingový ředitel společnosti CENTROPOL Jiří Matoušek.

Dům nabízí české pivo a široký doprovodný program včetně koncertů známých interpretů, jako jsou Marta Jandová, Jakub Děkan, Marpo, Mirai, Chinaski, Support Lesbiens či Civilní obrana.

Z kapacitních důvodů je nutné pořídit si na síti www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 10 eur, který slouží zároveň jako vstupenka i kredit na konzumaci. Bližší informace naleznete na www.dumceskehofotbalu.cz.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.