Hlavní obsah

Sobecké francouzské hvězdy. Teď ale přijde zlom, věští legenda

Sázkové kanceláře je před soubojem s Francií v semifinále Eura pasují do role lehkého favorita. „Španělé jsou opravdu týmem, který na mě zatím nejvíce zapůsobil,“ píše ve svém sloupku pro Sport Bild německá legenda Lothar Matthäus. Přesto ale tipuje, že o zlato si zahraje parta kolem Kyliana Mbappého. Důvod? Vidina titulu zvítězí nad dosavadní sobeckostí.

Sestřih zápasu Video: Česká televize

Článek

Španělé ve čtvrtfinále vyřadili domácí Němce díky trefě Mikela Merina v závěru prodloužení. Na Euru se zatím prezentují nejvíce koukatelným a ofenzivním fotbalem, což ale samo o sobě úspěch nezaručuje.

„Viděli jste, jak moc proti nám tápali. Jejich obrana nebyla stabilní. A nyní budou kvůli kartám chybět Dani Carvajal a Robin Le Normand. Myslím, že jsou ještě zranitelnější,“ přemítá Matthäus, kapitán vítězů MS 1990 a držitel Zlatého míče za stejný rok. Dodává, že chybět bude i zraněný záložník Pedri, který nedohrál čtvrtfinále po zákroku Toniho Kroose.

Na Euru zatím září křídelníci Lamie Yamal a Nico Williams, neméně důležití jsou středopolař Rodri, jiný záložník Dani Olmo či útočník Álvaro Morata. Teď na ně čeká francouzská obrana, kterou německá legenda považuje za extrémně silnou.

„Theo Hernández hraje na levé straně defenzivy vynikající turnaj. Stoper Dayot Upamecano ukazuje, že pokud cítí jistotu, je extrémně sebevědomý. K nim N’Golo Kanté, jenž stále hraje na špičkové úrovni,“ vysvětluje Matthäus.

Francii na Euru provází pozoruhodná statistika. Na jednu stranu, pokud nepočítáme čtvrtfinálový penaltový rozstřel s Portugalskem, dostali branku jen s Polskem z pokutovém kopu Roberta Lewandowského. Vedle toho tým nabitý ofenzivními hvězdami ještě neskóroval ze hry.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

„Francouzská ofenziva zatím vůbec nepřesvědčila, což je téměř neuvěřitelné vzhledem k síle, kterou dokážou shromáždit. Mbappé, Dembelé, Thuram, Kolo Muani, Griezmann, Giroud. Každý hraje sám na sebe místo toho, aby se vzájemně podporovali,“ zamýšlí se Matthäus.

„Ale dovedu si představit, že s vidinou finále a titulu s tímto sobectvím skoncují. To je pro Španěly, kteří v defenzivě oslabí, opravdu nebezpečné. Proto říkám, že těsně vyhraje Francie,“ uzavřel Matthäus a tipnul výsledek 2:1.