Hlavní obsah

Smutný konec legendy. Bolí to, hlásí po vyřazení na Euru

Byl symbolicky posledním německým hráčem, který se dotkl míče. Vzápětí rozhodčí Antony Taylor ukončil čtvrtfinále Eura. Toni Kroos si prohrábl vlasy a po oku sledoval postupovou radost Španělů. Možná mu v tu chvíli proletěla hlavou celá kariéra. Věděl, že další zápas už nebude. Spadla opona, tečka. Pro 34letého německého záložníka smutná.

Sestřih zápasu Španělsko–NěmeckoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Dali jsme do toho všechno. Porážka bolí o to víc, že jsme byli tak blízko. Teď převažuje vyřazení z turnaje, na konec kariéry nemyslím. Měli jsme společný sen, který je pryč,“ řekl Kroos televizní stanici Magenta TV bezprostředně po pátečním utkání, které rozhodl ve ve 119. minutě španělský záložník Mikel Merino (2:1).

Po zápase se Kroos pozdravil s protihráči, vzápětí mu fanoušci na stadionu ve Stuttgartu připravili ovace vestoje. Včetně španělských. V této zemi totiž zanechal významnou stopu – s Realem Madrid vyhrál 5× Ligu mistrů. Naposledy letos na jaře. Celkem získal Kroos v kariéře 34 trofejí. Nejvíc z německých fotbalistů v historii. Vysněnou pětatřicátou z Eura už nepřidá.

„Můžeme být hrdí na to, jaké výkony jsme na šampionátu předváděli. Myslím si, že s odstupem času bude turnaj považován za úspěšný. Ale teď jsme extrémně zklamaní,“ prohlásil Kroos.

Kariéru si chtěl maximálně prodloužit, tedy až do finále. Za žádnou cenu nechtěl končit už ve čtvrtfinále. Byl evidentně namotivovaný. Možná až příliš. Utkání nejspíš dohrál díky benevolenci sudího Taylora. V úvodu utkání zranil Pedriho, za pár minut přišlápl nohu Laminemu Yamalovi. Beztrestně.

Celkově měl ale podíl na tom, že německá reprezentace nabrala po čase opět sílu. Zápas s vynikajícími Španěly díky vyrovnávací trefě Floriana Wirtze z 89. minuty dovedla do prodloužení. V jeho závěru pak kapitulovala.

„Jsem rád, že jsem mohl reprezentaci a německému fotbalu ještě pomoct, i když jsem doufal, že návrat završím ziskem titulu mistra Evropy. Postupně jsme se zlepšovali a jsem si jistý, že tenhle tým má budoucnost,“ podotkl Kroos.

Od soboty začíná pro mistra světa z roku 2014 nová životní kapitola. Tu fotbalovou ukončil poměrně brzy kvůli rodině. Hodlá se také věnovat svému projektu – Akademie Toniho Kroose.