Hlavní obsah

Slováci žijí Eurem, v hospodách nadávají na plátno. Snad to Haraslín obalí na zadní, věří bývalý sparťan

Po euforii s Belgií přišlo na fotbalovém Euru slovenské vystřízlivění v podobě prohry 1:2 s Ukrajinou. „Všechno je otevřené a kluci to mají ve svých rukách. Věřím, že zápas s Rumunskem nebude poslední na turnaji,“ říká pro Sport.cz o svých krajanech Dominik Holec, bývalý gólman Sparty nebo Karviné. Hodnotí také výkony hráčů z české ligy a popisuje, jak naši východní sousedé šampionát prožívají.

Sestřih zápasu Slovensko - UkrajinaVideo: Česká televize

Článek

„První poločas byl dobrý, ale druhý vůbec nevyšel. Po pauze nastoupila úplně jiná a daleko nebezpečnější Ukrajina. My jsme po vystřídání ztratili aktivitu a sílu na míči. Bohužel se to projevilo na výsledku,“ hodnotí Holec.

Jak se vám líbily výkony hráčů z české ligy Lukáše Haraslína a Ivana Schranze?

Hráli velmi dobře, zařídili jediný gól. Pak proti nim výborně zachytal Anatolij Trubin. Mám pocit, že po střídání Lukáše šla naše hra dolů. Tím nechci znehodnocovat výkony ostatních, ale prostě mi to tak přišlo. Velká škoda je první inkasované branky, ta nás uzemnila. Šlo o první větší chybu Slovenska na turnaji a hned byla potrestaná.

Fotogalerie

Boj o postup ze skupiny bude ještě drsný.

Všechno je otevřené a kluci to mají v svých rukou. Pokud Belgie dneska večer porazí Rumuny, budou mít všechny týmy po třech bodech. Dovolím si však tvrdit, že Belgie to bude mít hodně těžké, a nedivil bych se, kdyby nevyhrála. Našim klukům stále věřím. Ano, proti Belgii měli štěstí, ale pokud by nebyli připraveni, nedosáhli by takového výsledku.

Jak šampionát prožívají lidé na Slovensku?

Všude to žije. Jsem momentálně v Trnavě. Kdekoliv se dá koukat na fotbal, je plno. Na zápas s Ukrajinou jsem byl s bráchou v našem oblíbeném podniku a lidé ho hodně prožívali. Nadávali na plátno. Já se snažím být racionální a vím, že na dálku klukům nepomůžu. Každopádně atmosféra odpovídá tomu, co se děje na stadionech. Samotní Němci uznávají, že fanoušci Slovenska jsou úžasní. Hodně jich dorazí i na duel s Rumunskem a věřím, že nepůjde o náš poslední zápas na turnaji.

Sestřih zápasu Belgie - SlovenskoVideo: Česká televize

Na Euru padá mnoho branek z dálky. Je to podle vás opravdu míčem, jak se říká?

Hodně dělá výborná kopací technika. Podívejme se, jací hráči góly dávají. Těm je jedno, co mají za míč. Třeba Xherdan Shaqiri, o kterém dva roky nikdo neslyšel, a zase přišel šampionát a on se probral (smích). Nepřijde mi, že by to bylo jako s Jabulani na MS 2010 nebo s Roteirem. To byly pro brankáře doslova nechutné balony. Třeba Arda Güler se podobně trefí ještě stokrát za kariéru. Jen bych přál, aby se zadařilo i Šulovi (Lukáši Haraslínovi, pozn. red.). Že klasicky zasekne do středu a obalí to na zadní tyč. Třeba s Rumunskem proti bývalému spoluhráči Florinovi Nitovi. To by bylo!

Ještě ke Slovensku, kdo je teď ve společnosti největší hvězdou?

Rozhodně dvojice Milan Škriniar a Stano Lobotka, také Dávid Hancko. Dále Martin Dúbravka chytá Premier League, Peter Pekarík je 15 let v bundeslize. Říkám opakovaně, že mužstvo je výborné. Fanoušci si mohou vybrat z více oblíbenců a není to jako v minulosti, kdy byli hlavně Marek Hamšík či Martin Škrtel. Kluci ještě ukážou, co v nich je. Podobně jako s Belgií.

Foto: MFK Karviná

Brankář Dominik Holec

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.