Hlavní obsah

Slováci? Tak bych si představoval, že budou hrát Češi, říká Řepka. V MS ale věří

Dojem Česka a Slovenska na fotbalovém Euru? Velký kontrast. Zatímco soubor trenéra Ivana Haška mazal ze šampionátu po základní skupině s jedním umouněným bodem, východní sousedé se vracejí se skalpem Belgie a postupem do osmifinále, kde zle trápili favorizovanou Anglii a padli až v prodloužení. „Je to diametrální rozdíl oproti našemu týmu, takhle bych si představoval, že naši budou hrát,“ zmínil bývalý reprezentační obránce Tomáš Řepka v pořadu STUDIO EURO na Sport.cz, kde rozebíral právě osmifinálový zápas Slováků.

Studio Euro s Tomášem ŘepkouVideo: Sport.cz

Článek

Parta kolem motoru v záloze Stanislava Lobotky se prezentovala zajímavě, dobrou organizací, nebezpečím v ofenzivě. „Ať si každý říká, co chce, Slováci neměli lehkou skupinu. Vždyť všichni v ní měli čtyři body a nepostoupili Ukrajinci. Líbí se mi, mají sympatický tým. Baví mě,“ uvedl Řepka.

Češi nepatřili k ozdobám šampionátu. „Jsem zklamaný a pořád toho plný. Očekával jsem, že se o to kluci poperou víc,“ přiznal bývalý obránce Sparty, Fiorentiny či West Hamu. (Výkon českého týmu rozebírá ve videu v čase 10:18-22:23)

Národní tým provázely smolné momenty jako penaltová ruka stopera Robina Hranáče proti Gruzii nebo vyloučení záložníka Antonína Baráka a zranění brankáře Jindřicha Staňka proti Turecku. Omluvou ale nejsou.

Sestřih zápasu Anglie - SlovenskoVideo: Česká televize

„Kdyby měli kluci víc štěstí, některé věci by se možná nestaly. Ale nic se neděje náhodou. Asi to tak mělo být. Je otázka, jestli jsme tomu šli hodně naproti, nebo ne. Výkony některých kluků byly až tristní. Někdy mi připadalo, že spolu hrají poprvé. Ze hry jsem zklamaný, čekal jsem, že to bude lepší. Neměl jsem z toho dobrý pocit,“ rekapituloval Řepka. Jmenovat hráče, kteří ho zklamali, ale nechtěl.

Vystoupení českého týmu zapadlo i v kontextu výkonů, které předvedly jiné menší země. „Podívejte se na Gruzínce, Albánce nebo Ukrajince. Nechci nikoho urazit, ale myslím, že jejich týmy jsou na stejné úrovni jako my, ale jejich fotbalovost byla jiná. Viděl jsem třeba zápas Ukrajina - Rumunsko, to byla jízda jako prase. Naši kluci takový drajv neměli,“ analyzoval Řepka.

Našel i další možnou příčinu. „Vezměte si, že někteří hráči ze základní sestavy nehrají pravidelně. Má to něco do sebe. Přijedete na velký turnaj a řeknete si, že to půjde. Ale ono to nejde. Musíte odehrát za sezonu nějaké minuty, nejde mávnout kouzelným proutkem. Chyběla mi větší vyhranost,“ podotkl Řepka. Menší jarní vytížení se týkalo Baráka, Adama Hložka, Davida Juráska nebo Václava Černého, již se v průběhu turnaje v základní sestavě objevili.

Reprezentaci ale nezatracuje. „Pořád věřím Hášovi (trenéru Haškovi - pozn. aut.) a jeho schopnostem a kvalitám. V týmu jsou velmi kvalitní fotbalisti, nemůžeme říkat, že je to tragédie,“ řekl padesátiletý exreprezentant.

„Proto vidím, že do budoucna má mužstvo perspektivu. Když ještě vyletí nějaký talent, mohlo by se to povést. Hášu znám jako člověka. Myslím, že je to jeden z mála kvalitních trenérů. Dá kluky dohromady. Budeme se těšit na zdárnou kvalifikaci na mistrovství světa. Věřím, že jsme schopni se tam dostat,“ prohlásil Řepka.

Na světový šampionát, který se v roce 2026 bude hrát ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku, postupuje z evropské kvalifikace šestnáct národních týmů z celkových 55. Týmy budou rozděleny do dvanácti čtyřčlenných nebo pětičlenných skupin. 12 míst na MS obsadí vítězové jednotlivých skupin, zbylá čtyři místa se určí v následující play-off, do kterého se dostanou týmy z druhých míst a čtyři nejlepší z pořadí Ligy národů.