Hlavní obsah

Skromné vítání Čechů: Jeden fanda, zaměstnanci s vlaječkami. Pořád lepší než za covidu!

Před vchod napochodovali slušivě ustrojení zaměstnanci hotelu, kteří nafasovali české vlaječky. Do Steigenberger Hotel Treudelberg ve čtvrtek odpoledne dorazili vzácní hosté ze sousední země. Fotbalová reprezentace bude z předměstí Hamburku vyrážet za dobrodružstvími Eura, které má výkop už v pátek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příjezd české fotbalové reprezentace do dějiště mistrovství Evropy. Na snímku je obránce Vladimír Coufal.

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje) - Možná jste na sociálních sítích zaregistrovali, jaký povyk v Německu způsobují příjezdy jednotlivých výprav.

Třeba Italy v Iserlohnu vítal špalír rozjásaných fanoušků, kteří se roztáhli podél silnice. Atmosféra se dala přirovnat k Tour de France, když se nejlepší cyklisté drápou na alpské vrcholky.

Uvítání Čechů bylo ve srovnání s tím skromné a chladné. Jako počasí na severu Německa.

„Bylo to krásný,“ ujišťoval reprezentační záložník Petr Ševčík. „Je to příjemný rozdíl od minulého covidového šampionátu.“

Dojem na něj nejspíš udělali hoteloví zřízenci a zaměstnanci, kteří mávali vlajkami a vytrvale tleskali. Herr Direktor Pfankuchen alias pan ředitel Palačinka zase slavnostně vítal šéfa fotbalového svazu Petra Fouska. Nebyl to žádný tyjátr, nebláznilo se, nevtipkovalo se.

Našel se také jeden oddaný fanoušek s fotbalovým albem, jehož obšťastnil autogramem například Tomáš Holeš. Dál už „uvítací výbor“ tvořily jen desítky českých novinářů, kteří navlékali mikiny a nepromokavé bundy.

Teploměr neukazoval v Hamburku ani patnáct stupňů. Z tmavých mraků se občas sneslo pár kapek, když se čeští fotbalisté začali po druhé hodině courat z barevného autobusu, který je přivezl z nedalekého hamburského letiště.

„Teď si to užijeme se vším všudy. Cesta byla krátká, takže na pohodu,“ prohodil Ševčík.

Dodatečně nominovaný záložník se připojil k národnímu týmu, který měl po pondělní generálce se Severní Makedonií (2:1) dvoudenní volno. Ve čtvrtek dopoledne fotbalisté oblékli fešná béžová saka, před polednem se vyfotili na ruzyňském letišti a odletěli na mistrovství Evropy.

Čeští fešáci budou bydlet minimálně dva týdny na severním okraji Hamburku. Okolí je tiché, poklidné až líné. Snad jen občas zavrčí motory letadel, neboť se nad jejich útočištěm nachází příletový koridor. Idylu dokreslují sytě zelené stromy. Žádný humbuk velkoměsta. V širším okolí snad nenajdete dům, který byste nepřekopli balonem.

Hned u hotelu se nachází útulné jezírko, za kterým se rozprostírá golfové hřiště. Ideální destinace pro relax, kterou si reprezentace vyhlédla už na přelomu roku.

Mimochodem, Češi si pro turnaj nezamluvili celý areál, ale pouze jeho část. Znamená to, že stále můžete bydlet jako Souček, Schick a další obdivovaná esa.

Pokoj pro dvě osoby ve všední červnový den aktuálně vyjde okolo šesti tisíc korun. To docela ujde, ne?

Tréninkové hřiště mají Češi z hotelu pár minut autobusem v přilehlém městě Norderstedt, které spadá do aglomerace Hamburku. Do padesátisícového Volksparkstadionu to týmu trenéra Haška z ubytování při slušném provozu trvá půlhodinku.

V něm reprezentanti odehrají dva duely základní skupiny, 22. června proti Gruzii a 26. června proti Turecku.

Do turnaje vstoupí 18. června v Lipsku proti favorizovaným Portugalcům. Celý turnaj začíná už v pátek, kdy výkop obstarají domácí Němci se Skoty. Češi už bydlí, start se blíží.