Hlavní obsah

Skandál španělských fotbalistů. Při oslavách si nárokovali území sousedů

Bujaré oslavy titulu mistrů Evropy by mohly mít pro španělské hvězdy v čele se záložníkem Rodrim disciplinární dohru. Fotbalová asociace Gibraltaru dnes oznámila, že se kvůli urážlivým a provokativním chorálům obrátila na UEFA s oficiální stížností.

Foto: Reuters

Španělsko spolu s hráči oslavuje vítězství na fotbalovém šampionátu

Článek

Hvězda Manchesteru City Rodri, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem Eura, při oslavách v Madridu opakovaně skandoval „Gibraltar je španělský“. K popěvku se přidali i někteří jeho spoluhráči a fanoušci.

Fotbalová asociace Gibraltaru si v reakci na to stěžovala na „extrémně provokativní a urážlivý charakter oslav kolem vítězství na mistrovství Evropy“. Chování hráčů označila za nepřijatelné. „Takové chování nemá ve fotbale místo,“ uvedli zástupci asociace.

Gibraltar, skalnatý výběžek na nejjižnější části Pyrenejského poloostrova, je více než 300 let zámořskou kolonií Velké Británie. Nároky si na něj však stále činí i Španělsko. Jako evropské teritorium, které není samostatným státem, je Gibraltar členem UEFA od roku 2013, světová federace FIFA ho do svých řad přijala po diplomatických půtkách se španělskými zástupci o tři roky později.