Hlavní obsah

Simulante, vstávej! Pak se Mbappé veteránovi vysmál za vlastní gól

V osmifinále sice gól nedal, rozhodující branku v pondělním duelu s Belgií ale slavil notně emotivně. Respektive nesportovně. Hvězdný Francouz Kylian Mbappé se vysmál zkušenému obránci Belgie Janu Vertonghenovi za vlastní gól, který poslal vicemistry světa do čtvrtfinále fotbalového Eura.

Sestřih zápasu Francie - BelgieVideo: Česká televize

Článek

Ten obrázek obletěl celou Evropu. Vzhledem k jeho hlavnímu hrdinovi dost možná celý svět. Francouzi marně dobývali belgickou bránu, bezbrankový duel směřoval do prodloužení. V 85. minutě si ale Vertonghen nešťastně srazil do vlastní sítě střelu Randala Kolo-Muaniho.

Frustrace belgického stopera byla obrovská. Navíc ji navýšila Mbappého oslava. Než se čerstvá posila Realu Madrid připojila ke svým spoluhráčům, rozběhla se k Vertonghenovi a cosi mu zakřičela do obličeje (video ke shlédnutí například zde). Českým fanouškům se v tu chvíli vybavil moment z utkání ve skupině proti Portugalsku, kdy se Cristiano Ronaldo po vítězné trefě v nastavení vysmál brankáři Jindřichu Staňkovi.

Mbappého gesto bylo reakcí na předchozí hádku s Vertonghenem, který 25letého útočníka několik minut předtím zpucoval za nafilmovaný pád v pokutovém území a snahu o získání penalty. Belgický veterán nejprve pronesl směrem k ležícímu Mbappému několik nadávek, poté se do sebe pustili jako kohouti.

K nesportovnímu gestu Mbappého zřejmě přispělo i předzápasové video, na kterém se známý belgický komik ptá reprezentantů: „Kdo kopne Mbappého do holeně?“ Hvězda Evertonu Andre Onana odpověděl skandováním vlastního jména. Za scénu, která se dostala na sociální sítě, se na předzápasové tiskové konferenci omluvil tiskový mluvčí belgického týmu. „Nebylo záměrem někoho napadnout. S komikem Pablem Andresem pracujeme už dlouho, toto video muselo být také vtipné,“ vysvětloval. Nakonec se ale smál Mbappé…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.