Hlavní obsah

Simulace, zdržování, divadlo a naschvály. Mají to zapotřebí? zlobí se Češi na soupeře

Pokud si čeští hráči či fanoušci budou chtít za několik let vybavit generálku na fotbalové Euro proti Severní Makedonii, kromě dvou proměněných penalt a výhry 2:1 si zřejmě vzpomenou na četné zdržování nebo simulování ze strany soupeře. „Celou dobu se váleli, dělali divadlo. Nevím, že to mají zapotřebí, když jde o přátelák,“ ulevil si útočník Patrik Schick. S něčím podobným se ale český tým může potkat i na závěrečném šampionátu v Německu.

Váleli se, zdržovali, dělali divadlo, zlobí se čeští fotbalisté na Makedonce. Mají to zapotřebí?Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Zřejmě ne v úvodním duelu skupiny s Portugalskem, ale proti Gruzii či Turecku se dá očekávat, že pokud tomu bude skóre nahrávat, soupeři budou v závěru tahat čas za pomoci jakýchkoliv technik a praktik.

Třeba mezi gólmany někdy oblíbeného zdržování při rozehrávce, jaké snad celý pondělní duel předváděl brankář Makedonie Stole Dimitrievski. Schick však doufá v opak. „Myslím, že rozhodčí si to pohlídají, případně zakročí mnohem dřív. Měl dostat žlutou klidně v 10. minutě, pak by si nedovolil pokaždé vykopávat tři minuty,“ čertil se.

Utkání to bylo dost komplikované, ale asi naše nejlepší v přípravě, hodnotí Patrik SchickVideo: Sport.cz

Nespokojenost s dlouhými prodlevami dávali najevo jak fanoušci hlasitým pískáním, tak hráči v čele s Vladimírem Coufalem nebo kapitánem Tomášem Součkem. Hodně emocí vzbudilo například ošetřování Gjoka Zajkova, jenž nejdříve ležel v malém vápně. Když se vydal za postranní čáru, zůstal tak půl metru ve hřišti, aby přibližně za minutu vinou zranění pravé nohy opravdu opustil trávník a střídal. Na cestu ještě obdržel žlutou kartu.

„Je to nepříjemné. Chtěli jsme utkání držet v tempu, aby Makedonci byli zavaření a nám se otvíraly prostory. Oni ale hru kouskovali, polehávali,“ komentuje stoper Tomáš Holeš. „Musím klukům poděkovat za poctivý výkon, zápas odpracovali. Z devadesáti minut se skoro šedesát nehrálo,“ dodal trenér Ivan Hašek.

Jasně, ani čeští fotbalisté nebyli jen za svatoušky. Několikrát se zapojili do hromadných hádek či potyček, ale pořád výrazně větší část viny na prodlevách nesou Makedonci.

Udělali jsme to blbě. Sorry. Komunikace v kauze Michala Sadílka byla naše chyba, omlouvá se Ivan Hašek Video: Sport.cz

„Máte trochu nervy. Chcete hrát, jenže nemůžete. Navíc vidíte, jak to dělají naschvál,“ podotýká Holeš. „Na Euru budou chtít všichni hrát. Ani za stavu 0:0 se nebude nikdo válet na zemi,“ věří Schick.

Na všem lze ale hledat i pozitiva. A to právě k blížícímu se kontinentálnímu šampionátu v Německu. Ze základní skupiny postupují nejlepší dva týmy a slušnou naději má i třetí v pořadí. Počítá se každý bod, každý vstřelený i inkasovaný gól.

„Dostali jsme školení, že takové věci, jaké se děly v pondělí, se buď nebudou stávat, nebo je rozhodčí budou dříve trestat. Sudí by měli být striktnější,“ očekává Holeš. Zároveň ale ví, že na případné hlasité protesty nebude prostor. „Říkáme si, že disciplína je důležitá, abychom nedostávali zbytečné karty. Myslím, že jsme v tomto ohledu dobře nastavení.“

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

  2 : 0 Gruzie - Portugalsko 2 : 0 dohráno
20240626T21 : 00:00+0200
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie
Portugalsko
  1 : 2 Česko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240626T21 : 00:00+0200
Česko vs. Turecko
Česko vs. Turecko
Česko
Turecko
  0 : 0 Ukrajina - Belgie 0 : 0 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina
Belgie
  1 : 1 Slovensko - Rumunsko 1 : 1 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko
Rumunsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

Nejnovější články

EURO

Ukrajina - Belgie 0:0

Video
SESTŘIH: Belgie ubránila remízu a v osmifinále Eura ji čeká Francie, Ukrajina končí
NačítámNačíst další články