Hlavní obsah

S Červem na Portugalsko. Vůbec bych se toho nebál, říká Rajnoch

Příprava na evropský fotbalový šampionát je u konce. Češi odehráli generálku v hradecké Malšovické areně, kde porazili pečlivě bránící Severní Makedonii po výsledku 2:1. K zápasu se vyjádřil i náš pravidelný přispěvatel a fotbalový glosátor Jan Rajnoch. Ten byl především spokojený s obrannou trojicí ve složení Holeš, Hranáč. Krejčí. Do střetnutí s Portugalskem by se nebál místo zraněného Michala Sadílka postavit nováčka Lukáše Červa.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Čeští fotbalisté porazili v generálce na evropský šampionát Severní Makedonii 2:1.

Článek

Jak hodnotíte výkon českého národního týmu v generálce na Euro?

Nemyslím si, že je adekvátní nějak výrazně hodnotit takový typ zápasu. Musíme vzít v potaz spoustu okolností. Bylo to poslední utkání před Eurem, hráči byli po soustředění a samozřejmě hraje roli i kvalita soupeře. Pak z toho vyleze takové podivné střetnutí. Já bych to hodnotil tedy tak, že se vyhrálo, nikdo se nezranil, hráči si vyzkoušeli návyky a jsme připravení na Euro.

Vítězství se nerodilo vůbec lehce. Češi se nedokázali prosadit ze hry a rozhodly až dvě proměněné penalty. Znamená to zdvižený prst pro ofenzivu?

Rozdělil bych to na dva aspekty. Trenér přiznal, že byl spokojený s výstavbou hry. Ta se mi líbila taky. Míč lítal rychle ze strany na stranu a kvalita po velké vápno tam byla. Samozřejmě je těžký se dostávat do nebezpečných prostorů, když je soupeř zalezlý v devíti hráčích. Makedonci navíc pečlivě bránili a dost kouskovali hru. S podobnou taktikou by mohla přijít Gruzie, ale s Portugalskem a Tureckem to bude úplně jiný typ zápasu a je třeba se na to připravit.

Zmínil jste zdržování, chápal jste to při takovém typu utkání?

Moc ne. Bohužel se k tomu uchylují, hrají na výsledek a je jim jedno, že to je přátelák. Musím se přiznat, že kvůli tomu mě to nebavilo. Utkání ztrácelo dost na tempu a ani velký počet střídání tomu nepomohl. Na druhou stranu bych to spíš bral jako dobrý trénink pro kluky. Navíc si užili skvělou atmosféru na krásném stadionu v Hradci Králové.

Ivan Hašek po zápase říkal, že hráči předvedli pod ním zatím nejlepší výkon. Souhlasíte?

Určitě. Zápas s Maltou totiž nelze počítat. Nejkvalitnějším soupeřem byli Norové, kteří nás prověřili i v defenzivě a dokázali nás dostat pod tlak. Co se ale týče výstavby hry a organizace, odehráli jsme nejlepší zápas s Makedonci. Kvalitní výkon předvedli i obránci, kteří si ve třech vyhověli a dobře rozehrávali.

Narážíte na stoperskou trojici Holeš - Hranáč - Krejčí. Měli by oni odstartovat šampionát?

Všichni tři hráči jsou z našich nejlepších ligových týmů, které se navíc vyznačují kvalitní defenzivou. Co se týče samotných obránců, u Holeše s Krejčím není pochyb o jejich kvalitě. Já jsem rád za Hranáče, který udělal obrovský progres. Není vůbec znát, že by byl tak mladý a neměl tolik zkušeností. Má velký přehled a obrovskou rychlost, což je jeho výhoda. Je i kvalitní na míči a naprosto zaslouženě by měl být v základní sestavě.

Zaujal vás výkon některého z hráčů?

U nás to není postavené na individualitách. Budeme se prezentovat dost podobně jako hokejisté. Nikdo nebude extra vyčnívat. Samozřejmě budeme spoléhat na branky Patrika Schicka, ale založené to bude na bojovnosti a týmovém výkonu. To nás zdobilo i v historii.

Reprezentace se musela potýkat se zraněním Michala Sadílka. Jak podle vás chyběl?

Proti Severní Makedonii na jeho pozici nastoupil Lukáš Provod, který je ale typologicky úplně jiný. Bylo to ale schválně tak postavené, protože je více tahový typ hráče. Soupeř hrál hodně z obranného bloku a nenabízelo se tam vyzkoušet Lukáše Červa nebo tam posunout Tomáše Holeše. Je ale pravda, že pozice šestky bude pro trenéry otázkou do střetnutí s Portugalskem.

Co v krátkosti říkáte na celou Sadílkovu kauzu?

Je mi hlavně líto Michala Sadílka. Ve volném čase si může dělat, co chce, a nemyslím si, že by šlo o něco nebezpečného. Mohlo se mu to stát kdekoliv jinde. Ti hráči si chtěli vyčistit hlavu, užít si den volna a na rozdíl od jiných kauz nikde nepařili. Celkově to je nešťastná náhoda a tragédie pro samotného hráče. Jediné, co mě na tom mrzí, je, že to bylo špatně komunikováno. Jsem ale rád, že se za to trenér Hašek omluvil, a teď už bych to hodil za hlavu.

Bylo více než pravděpodobné, že právě Sadílek bude hrát v základu vedle Tomáše Součka. Kdo by ho podle vás měl nahradit?

Já bych se vůbec nebál postavit Lukáše Červa. On si nebude dělat hlavu s tím, proti komu hraje. Je to hodně energický typ a už ukázal, že umí vlítnout do zápasu. Věřím tomu, že by se Portugalců nelekl.

Koho, pokud vůbec, by měl trenér Hašek povolat namísto Michala Sadílka?

Je otázkou, jestli někoho potřebují. Pokud ano, vychází mi z toho jeho brácha Lukáš ze Sparty, nebo Alex Král.

Kouč Hašek zkusil v bráně všechny tři gólmany. Je podle vás Jindřich Staněk jasnou jedničkou pro šampionát?

Na jaře ukázal, že je to skvělý gólman a aktuálně má nejlepší formu. Navíc se zlepšil i v práci nohama, která u něj byla často zpochybňována. O jeho pozici je za mě rozhodnuto.

Česká reprezentace včera hrála na dva útočníky. Je podle vás tahle formace ve hře i proti Portugalsku?

V generálce byla formace postavená na to, že se bude dobývat. Budeme určitě hrát i na tři obránce. Pak jde spíš o to, s jakým pojetím hry přijdeme. Upřímně si ale myslím, že budeme hrát na jednoho hrotového hráče, kterým bude Patrik Schick. Ten bude mít za úkol podržet míč, aby pomohl ulevit i obráncům. Kolem něj budou rychlí hráči podobně jako ve Spartě. Teď jde o to, vybrat ty správné.

Do zápasu z lavičky naskočil Antonín Barák, který rozhodl proměněnou penaltou v samotném závěru. Měl by naskočit v základní sestavě na Euru?

Fotbal se dost posouvá. Často se rozhoduje až po šedesáté minutě. Tonda Barák je skvělý hráč, který dokáže změnit rytmus hry. Když přijde z lavičky, tak přinese nadstavbu. Nevím, jestli by měl nastupovat od začátku, ale tím nechci snižovat jeho kvality. On na to má, ale je možné, že bude platnější z lavičky.