Hlavní obsah

S Barákem i Juráskem. Hašek chystá na Gruzii rošády v sestavě

Nikdo to nepoví nahlas, ale i tak je to zřetelné. Opravdový boj s rovnými na fotbalovém Euru startuje pro český národní tým až duelem s Gruzií (15:00). Po bodech sahali svěřenci Ivana Haška i proti megafavoritům z Portugalska. Jenže marně, podlehli jim 1:2. Po probráněném prvním utkání se proti Gruzíncům očekává jiná pohádka. S několika rošádami v sestavě.

O sestavě proti Gruzii je jasno. Máme to naplánované dlouho dopředu, změny budou, potvrzuje Ivan HašekVideo: Sport.cz, UEFA

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje)  „K nějakým změnám určitě dojde,“ přiznal Hašek těsně po prohře s Portugalci. Minimálně jedna se vyloženě nabízí.

Ofenzivní záložník Antonín Barák šel v českém prologu turnaje na plac až přibližně čtvrt hodiny před koncem jako žolík, ale trenérům poslal jasný vzkaz. Jako jeden z mála byl schopen proti výjimečným plejerům soupeře udržet míč, rozdávat chytré přihrávky. Proti Gruzii by si Češi měli užít balonu daleko více než v předchozím duelu, Barák se tak jeví jako nejlogičtější varianta místo běhavějšího, ale ne tak ostříleného Pavla Šulce.

„V sobotu bude super příležitost ukázat, že mi velké zápasy vyhovují. Odpovědnosti se nezříkám,“ pravil 29letý středopolař. Velmi pravděpodobně dostane příležitost dostát svým slovům už od první minuty.

Co dál? Realizační tým proti Portugalcům překvapivě nasadil na post levého wingbeka praváka Davida Douděru, specialista na pilování levé lajny David Jurásek zůstal na střídačce. „Juras je ofenzivněji laděný, Doudis naopak spolehlivější směrem dozadu,“ srovnával konkurenty Haškův asistent Jaroslav Veselý. Češi potřebují tříbodový zisk, útočná síla na zničení obranného valu Gruzie bude třeba. Juráska tak zřejmě čeká premiéra na Euru.

Třetí rébus platí za ryze útočný. Koho na hrot? V prvním zápase šampionátu se herní obraz výrazně zlepšil ve chvíli, kdy reprezentace přešla na systém s jednou klasickou devítkou. Jenže v přípravě preferovali Hašek a spol. formaci 3-5-2.

Jako doplnění Patrika Schicka tak vykrystalizovala „varianta brod“. Adam Hložek dokáže zahrát úplně nahoře, ale zároveň si tuze rád seskakuje pro balon níže. Pro Haška se tak může jednat o ideální způsob, jak v případě nutnosti zhustit střed pole a zároveň se nepřipravit o útočníka.

Hložek ale v reprezentaci zatím nezářil, za áčko se ve 32 utkáních trefil pouze dvakrát. Vyloučen tak není ani start klasického hroťáka Mojmíra Chytila (14/6), který Haškův výběr proti Portugalcům z lavičky solidně oživil.

Další rošády již nebudou nutné. Kapitána Tomáše Součka sice limitovaly potíže s kolenem, ale zastavit by ho neměly. „Před zápasem trénoval v plné zátěži a bez úlev,“ sdělil médiím Hašek. Hledat náhradu za nepostradatelného muže zálohy tak nebude třeba.

Očekávaná sestava Česka pro zápas s Gruzií
Staněk–Holeš, Hranáč, Krejčí–Douděra, Souček, Provod, D. Jurásek–Barák–Hložek, Schick

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.