Hlavní obsah

Rozpaky před klíčovou bitvou. Hvězda Anglie přiznala frustraci

Za čtyři utkání na Euru odehráli fotbalisté Anglie jen minimum povedených pasáží, přesto je tým plný hvězd ve čtvrtfinále, kde ho v sobotu čeká Švýcarsko. Sami reprezentanti moc dobře vědí, že i když se ve finále počítají výsledky, herně se od nich čeká daleko víc. Takový záložník Phil Foden dal nespokojenost jasně najevo.

Sestřih zápasu Anglie–Slovensko.Video: Česká televize

Článek

Čtyřiadvacetiletý univerzál z Manchesteru City přiznal, že Albion i on sám hrají stále hluboko pod svými standardy. „Nebudu lhát, byl jsem trochu frustrovaný. Chci dát gól a snažit se co nejvíce pomoci, ale občas se mi to nedaří. Je to o udržení dobré mentality,“ podotkl Foden.

Angličané rozhodně ve skupině proti Srbsku, Dánsku ani Slovinsku neoslnili. A to samé platí pro osmifinále se Slováky, kde byli jen pár desítek sekund od vyřazení. Jenže parádní trefou zařídil remízu 1:1 Jude Bellingham a na začátku prodloužení rozhodl Harry Kane.

„Nestal jsem se nejlepším hráčem Premier League, abych přijel na Euro a neukázal to. Cítím, že každým zápasem se posouvám o malé krůčky dopředu. Doufám, že budu v reprezentaci podávat dobré výkony, to byl vždycky můj cíl,“ hlásí před sobotní bitvou o semifinále.

Možná to je i tím, že v národním týmu hraje jinou pozici než v klubu pod vedením Pepa Guardioly. Gareth Southgate ho postavil na levé křídlo.

„V sezoně jsem se pohyboval více ve středu, dával góly a ovlivnil tím mnoho zápasů. Vždy jsem byl ohledně své pozice upřímný. Ano, vidím se více jako hráč do středu pole,“ netajil Foden, jenž na šampionátu zatím nezaznamenal regulérní gól ani asistenci.

Experti Southgatovi vyčítají, že z hvězdného výběru nedokáže vyždímat maximum. Že jednotlivci nepodávají výkony, jaké veřejnost očekává. A ani z týmového hlediska nepůsobí hráči příliš semknutě.

„Musíme vzít část viny na sebe. Je potřeba, aby se sešli lídři a našli řešení, proč to nefunguje. Manažer dělá tolik, kolik je v jeho silách. Nastaví systém a řekne, jak máte například presovat,“ rozpovídal se Foden.

„Garetha je mi líto. Na tréninku nám říkal, abychom vysoko presovali, ale já mám pocit, že někdy musí podnět přijít od hráčů. Musíme být tahouny. V zápasech jsme se mohli více spojit a sami vymyslet nějaké řešení,“ dodal.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.