Hlavní obsah

Ronaldovi poddaní. Stálice i talent, který může legendě sebrat místo v základu

Tady jsem králem já. Cristiano Ronaldo je rozhodně největší hvězdou nabitého portugalského týmu. Ostatní hráči mu „slouží“ jako jeho poddaní. Také o tom mluvil ve studiu Sport.cz fotbalový trenér Josef Csaplár. Jakých pět dalších velkých jmen úterní soupeř Česka má v kádru a kdo může portugalskému symbolu vzít místo na hrotu?

Ronaldo je národním symbolem Portugalska. Video: Sport.cz

Článek

„Když máte takového hráče, musí být šéfem týmu on. Ne trenér. V nároďáku Argentiny je Messi. Záleží na jeho moudrosti a charakteru, jak to zvedá. Je to symbol celé země, na žádný turnaj ho nemůžete nevzít. Stejně tak to mají Portugalci. Ronaldo je šéfem týmu,“ rozpovídal se o CR7 fotbalový trenér Josef Csaplár.

Portugalsko se dlouhá léta řadí mezi týmy s největšími šancemi na zisk jakékoliv trofeje. Důkazem je titul z evropského fotbalového šampionátu v roce 2016. Tým se za léta obměnil, ale jedno jméno zůstává. Cristiano Ronaldo už dlouhá léta větrá obrany obranných řad všech týmů na světě. Jinak tomu nebude ani na letošním Euru. Po svém boku však hvězdný útočník má nejednoho kvalitního spoluhráče.

Rafael Leao

Nejhodnotnějším hráčem kádru Portugalců je Rafael Leao s cenovkou devadesáti milionů eur. Křídelník milánského AC je v pětadvaceti letech jednou z největších hvězd italské ligy. Ve svém věku už dokázal vyhrát titul a rád by přidal i úspěch s reprezentací. V letošní sezoně se podílel na osmnácti brankách Rossoneri, když vstřelil devět branek a na stejný počet asistoval.

Pokud bude CR7 v základní sestavě, tak se Leao postaví s největší pravděpodobností vedle hvězdného útočníka na křídlo a bude mu podávat tolik potřebný servis.

Za zmínku rozhodně stojí i fakt, že pětadvacetiletý fotbalista v jarních zápasech větral obranu pražské Slavie v pohárové Evropě. Tomáš Holeš či Jindřich Staněk tak moc dobře vědí, jak těžké pořízení s ním budou mít.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Rafael Leao je nejhodnotnějším hráčem portugalského týmu.

Ruben Dias

Vysoký, skvělý hlavičkář, a především geniální v práci s míčem. U moderního stopera tolik žádaný atribut má ve svém repertoáru sedmadvacetiletý střední obránce Manchesteru City Ruben Dias. Pokud v sestavě chybí Ronaldo či Silva, tak právě on je lídrem na hřišti. V anglické lize pomohl City k druhé obhajobě titulu. Zaslouženě se dostal i do sestavy roku a nadále tak ukazuje vysoký standard.

Na Euru bude on tím hráčem, přes které bude oříškem projít. Proti Česku se dá čekat, že si vezme na starost Patrika Schicka, který s ním bude muset svádět nejeden jednoduchý souboj.

Bruno Fernandes

Hvězdný záložník Manchesteru United je ve svých devětadvaceti letech v ideálním fotbalovém věku. Dalo by se říct na vrcholu sil. S United na větší úspěch čeká, s reprezentací ovládl v roce 2019 Ligu národů, ale nejcennější evropskou trofej na mezinárodní scéně ještě v ruce nedržel. To bude chtít změnit letos.

Dvorní nahrávač Ronalda bude dirigovat společně s Bernardem Silvou portugalskou hru a měl by přenést skvělou formu z Anglie i na šampionát. Během roku desetkrát v lize rozvlnil síť soupeřů a na osm branek přihrál. S hodnotou 70 milionů eur se řadí do pětice nejcennějších hráčů.

Bernardo Silva

Jeho jméno bylo zmíněno už výše. Společně s Fernandesem se bude starat o servis pro útočnou vozbu. V nepřítomnosti Ronalda automaticky přebírá kapitánskou pásku a je lídrem celého týmu. Sezona mu nadmíru vyšla i v kádru Manchesteru City, kde se podílel na zisku třetího titulu v řadě. Ve třiatřiceti zápasech se v nejvyšší anglické fotbalové soutěži šestkrát prosadil a přidal i devět asistencí.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Hodnotu má identickou jako jeho týmový kolega Bruno Fernandes a dle serveru Transfermarkt by si případní zájemci o jeho služby museli připravit sedmdesát milionů eur.

V tříčlenné útočné formaci by se měl postavit na pravé křídlo vedle CR7.

Goncalo Ramos

Pro někoho možná překvapivé jméno, pro zaryté fanoušky fotbalu však naprosto pochopitelné. Útok Portugalska je nabitý a právě Ramos se bude o místo na hrotu rvát s opěvovaným Cristianem Ronaldem či Diegem Jotou. Dvaadvacetiletý talentovaný ofenzivní hráč se ukázal v nejlepším světle v PSG, kde hostoval z Benficy Lisabon.

Ve francouzské lize naskakoval vcelku pravidelně a mnohdy do základní sestavy nepustil ani hvězdného Mbappého. V sezoně se do sítě soupeřů v lize trefil hned jedenáctkrát a řekl si o místo útočníka číslo 1 na probíhajícím evropském šampionátu. Hodnota Ramose je aktuálně nějakých padesát milionů eur.

Kdo dál?

Sestava Portugalska má ale ve svém kádru natolik kvalitní hráče, že vyjmenovat lze celou soupisku. Za zmínku rozhodně ale stojí obránci Dalot s Cancelem, záložník Vitinho či útočníci Félix a Jota.