Hlavní obsah

Ronaldo vyrovnal rekord Poborského na Euru

Před dvaceti lety stanovil český záložník rekord, který nikdo jiný nevyrovnal. Až do včerejška. Kapitán portugalských fotbalistů Cristiano Ronaldo se dotáhl na Karla Poborského v počtu asistencí na mistrovství Evropy. Devětatřicetiletý rodák z Madeiry má po sobotní výhře 3:0 nad Tureckem na kontě stejně jako bývalý český záložník osm gólových přihrávek a příště se může v čele tabulky osamostatnit. Statistiku zveřejnila UEFA.

Sestřih zápasu Turecko - PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Další zápas a další historický zápis. Fenomenální Ronaldo nejprve v úterý při vítězství 2:1 nad Českem na úvod skupiny jako první zasáhl do šestého evropského šampionátu a v sobotu pro změnu dorovnal letitý rekord Poborského. Dvaapadesátiletý někdejší ofenzivní záložník si během účastí na třech Eurech v letech 1996 až 2004 připsal osm asistencí, Ronaldo na stejnou metu potřeboval o tři závěrečné turnaje více.

V 56. minutě sobotního utkání postupoval za stavu 2:0 sám na tureckého brankáře a mohl si připsat první gól na turnaji v Německu, kterým by znovu o něco vylepšil svůj vlastní střelecký rekord kontinentálních mistrovství. Místo toho ale nezištně přihrál před prázdnou branku bývalému spoluhráči z Manchesteru United Brunu Fernandesovi, jenž pohodlně upravil na konečných 3:0.

Ronaldo a Poborský v čele tabulky asistencí zřejmě dlouho vydrží. Šestice hráčů za nimi má pět přihrávek a všichni již ukončili reprezentační kariéru. Z aktivních fotbalistů je za portugalskou hvězdou se čtyřmi asistencemi belgický záložník Kevin De Bruyne.

Ronaldo, světový rekordman v počtu reprezentačních startů a branek, příliš rozhovorů neposkytuje a ani tentokrát neudělal výjimku. Od španělského trenéra Portugalců Roberta Martíneze se dočkal velké poklony.

„Viděli jsme něco mimořádného. Byl sám před brankářem a ještě přihrál. Je to příklad, který by se měl ukazovat v každé fotbalové akademii v Portugalsku i na světě. Ukázal, že nejdůležitější je vždy tým,“ řekl Martínez, jehož svěřenci si již zajistili prvenství v „české“ skupině F a postup do vyřazovací fáze.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Ronaldův tým má jistotu, že si po středečním závěrečném zápase skupiny s Gruzií zahraje v Německu ještě minimálně osmifinále, a hvězdný kanonýr může dál vylepšovat rekordy. Se 27 starty odehrál nejvíce zápasů v historii Eura, se 14 góly je také nejlepším střelcem. Pokud se trefí i letos a povede se mu dát jubilejní 15. branku, stane se nejstarším střelcem. Dosavadní maximum drží Rakušan Ivica Vastic, jenž na mistrovství v roce 2008 skóroval v 38 letech a 257 dnech.

Nejvíce gólových přihrávek na ME:
8 - Karel POBORSKÝ (Česko), Cristiano Ronaldo (Portug.),
5 - David Beckham (Angl.), Cesc Fábregas (Šp.), Luís Figo (Portug.), Eden Hazard (Belg.), Arjen Robben (Niz.), Bastian Schweinsteiger (Něm.).
  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.