Hlavní obsah

Ronaldo napsal dojemný příběh. Rozplakal se během zápasu, pak slavil

Když mu v prodloužení parádně čapnul penaltu Jan Oblak, rozplakal se. Cristiano Ronaldo, v Portugalsku považovaný za fotbalového (polo)boha, selhal. Zklamal důvěru celého národa. Slzy ale zanedlouho vystřídala euforie. Portugalci nakonec přes houževnaté Slovince díky úspěšnému rozstřelu postoupili do čtvrtfinále Eura. I s podpisem slavné značky CR7. „Ze smutku se stala radost. Takový už je fotbal,“ pravil pětinásobný nejlepší fotbalista planety.

Sestřih utkání Portugalsko - SlovinskoVideo: Česká televize

Článek

Není moc momentů, ve kterých by se více vyžíval. Závěr první půle prodloužení, Diogo Jota padá ve vápně. Penalta! Nebylo pochyb o tom, kdo si postaví míč na puntík.

Cristiano Ronaldo. CR7. Fenomén, který už tolik klíčových pokutových kopů proměnil. A že šlo o prodloužení na mistrovství Evropy za bezbrankového stavu? To by mu přece mělo být fuk.

Jenže neuspěl. Obrovitý gólman Slovinska Jan Oblak se vymrštil po své levé ruce a ostrou ránu vytěsnil na roh. Pak přišly slzy. Ronalda, dlouholetého hecíře a lídra, utěšovali snad všichni spoluhráči.

„Mohl jsem rozhodnout, ale nezvládl jsem to. Ani nevím, jestli jsem to špatně kopl, nebo to Oblak dobře chytil. Za poslední rok jsem proměnil všechny penalty, a když to bylo nejvíc potřeba, nepovedlo se mi to,“ utrousil CR7.

Bezbrankový duel došel do penalt. „Půjde ji kopnout znovu?“ ptal se snad celý fotbalový svět.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Odpověď zněla jasně. Je to Ronaldo. Samozřejmě že ano. Balon si uzmul jako první z exekutorů, nikoliv poslední, jak bývalo jeho zvykem.

Kapitán Portugalska změnil rozběh i stranu kopu, z puntíku zamířil nechytatelně k opačné tyči. Oblak znovu vystihl směr, nebylo mu to ale nic platné. Čaroděj Diogo Costa navíc všechny tři penalty Slovinců chytil. Ronaldovi parťáci Bruno Fernandes s Bernardem Silvou nezaváhali a stvrdili portugalskou účast ve čtvrtfinále, kde narazí na Francii.

Cenu pro muže utkání si odnesl gólman Costa. Naprosto zaslouženě, jako první v historii Eura chytil tři penalty. Ronaldo ho také po závěrečném hvizdu objal a z celého srdce mu děkoval. Jak už to ale bývá, nejvíce očí bylo i tak upřeno na značku CR7.

„Už jen jít na penaltu je dost těžké. Ale udělat to s vědomím, že jste ji před chvílí nedal? V tak klíčové chvíli? To je neuvěřitelné,“ smekl bývalý skvělý forvard Alan Shearer.

„Ukázal slzy a pak obrovskou mentální sílu,“ doplnil někdejší anglický obránce Martin Keown.

„Muselo se mu strašně ulevit,“ tuší José Fonte, který po boku Ronalda prožil vítězné Euro 2016.

A co na to Ronaldo? „Postoupili jsme zaslouženě. Bylo to hektické, ale teď máme obrovskou radost,“ culil se.

I přes slzavé údolí tak měla jeho osmifinálová pohádka šťastný konec.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.