Hlavní obsah

Ronaldo jako chamtivé dítě. Na Euru platí za kazisvěta, který střádá nepěkná prvenství

Je bez pochyby jeden z nejlepších hráčů, který ve fotbalových dějinách běhal po trávnících. Zaujme, že i v 39 letech má Cristiano Ronaldo pozoruhodné zaujetí. Jenže ve čtyřech duelech Eura neskóroval, na velkém turnaji nikdy neskončil gólově na nule. Proto musí Portugalci před pátečním čtvrtfinále proti Francii řešit citlivé téma: Posadí se na střídačku legendární, ale v Německu impotentní útočník?

Sestřih zápasu Portugalsko - SlovinskoVideo: Česká televize

Článek

Přesně takovou otázku si položila i britská mutace známé stanice ESPN. A její reportéři se v hromadné anketě rozcházejí.

Mezi náhradníky by ho posadil například Mark Ogden, který veterána veřejně zkritizoval i při vydřeném vítězství v osmifinále proti Slovinsku.

„Skvělý hráč. Jeden z absolutně nejlepších všech dob, ale teď nejsme na zápase desetiletých kluků, kdy se ke všem přímým kopům staví jako chamtivé dítě, které ale zahazuje všechny šance,“ napsat na sociální síť X.

Ronaldo zůstal bez gólu už ve skupině po zápasech proti Čechům, Turkům a Gruzíncům. Pro portugalskou hru ale přínos měl. Nevole zesílila až po bezgólovém pondělním osmifinále, v němž Portugalci rozhodli o postupu až v penaltovém rozstřelu.

Mohli ale rozhodnout dřív. Už při zápase zahrávali čtyři přímé kopy ze zajímavých míst, z nichž se dala ohrozit brána. Ke všem si stoupl Ronaldo. K míči nepustil nikoho z kolegů, ač opakovaně míjel zařízení.

Sestřih zápasu Portugalsko - SlovinskoVideo: Česká televize

Společnost Opta na síti X spočítala, že Ronaldo v reprezentačním dresu na velkých turnajích proměnil pouze jediný přímák z šedesáti, což dává žalostnou úspěšnost 1,7 procenta.

Už není nutné připomínat, že se Ronaldo v osmifinále postavil v prodloužení i k penaltě, kterou mu ale slovinský gólman Oblak čapl. Fotbalový fenomén při výměně stran v prodloužení neudržel slzy. V závěru stodvacetiminutové bitvy se pohyboval jako tělo bez duše.

„Je pravda, že když mě tým nejvíc potřeboval, byl jsem na dně,“ hlesl i Ronaldo.

Neproměněnou penaltou se portugalská hvězda osamostatnila na špici statistik, kde si asi nepřála být.

S 15 střelami platí za nejpilnějšího zakončovatele turnaje, který ještě nedal gól. Po portugalském osmifinále si rozšířil pokročilou statistiku xG, podle níž měl šancí na 2,9 gólu. Dost mu ublížila neproměněná penalta, ale i bez ní by se řadil k trojici největších paličů.

Nejspíš každý znalec vám potvrdí, že je ocenitelné, že se do šancí vůbec dokáže dostat. S efektivitou to dopadá hůř a dospělo to do fáze, že Ronaldo přitěžuje Portugalcům. Minimálně v první vyřazovacím duelu to platilo.

Uvědomoval si to i on sám. V rozstřelu šel kopat Ronaldo penaltu jako první z Portugalců. Znovu si troufl. Už nezaváhal, ale místo radosti posílal omluvné gesto krajanům na tribunách. Věděl, že měl rozhodnout dřív.

„Ukazuje nám zodpovědnost, touhu a víru. Je to až neuvěřitelné, když vyhrál úplně vše,“ líčil pak kouč Portugalců Roberto Martínez.

Je otázka, jak se superhvězdou naloží při čtvrtfinále s Francouzi. Nejasnosti s Ronaldem nezažívají Portugalci poprvé. Už předloni na mistrovství světa v Kataru herně chřadl, až jej tehdejší kouč Santos ve vyřazovací fázi turnaje posadil na lavici.

Teď by podobný scénáře asi překvapil. Vždyť kouč Martínez pronesl: „Fotbal a život nabízejí těžké chvíle a on na ně reaguje. Jsme pyšní, že je náš kapitán.“

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  1 : 1 pk Anglie - Švýcarsko 1 : 1 pk   dohráno
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.