Hlavní obsah

Rivalita se sparťany do kabiny nároďáku nesmí! Na Euru bojujeme za jeden tým, říká Chytil

Jako kluk samozřejmě obdivoval světové hvězdy Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Teď proti 39letému Portugalci může útočník Mojmír Chytil stanout na jednom hřišti. Dokonce na Euru. V úterý v Lipsku, v dresu české fotbalové reprezentace.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Mojmír Chytil se raduje z branky. Archivní foto

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje) - „Odmala jsem býval vždycky v týmu Messi, nicméně i Ronaldo má neuvěřitelnou kariéru a kvalitu. Je jedním z nejlepších hráčů v historii fotbalu. Těšíme se, budeme ho chtít co nejvíc potrápit. Urvat nějaké body, aby mu zápas s námi zhořkl,“ řekl Chytil v sobotu v Hamburku.

Hodinu předtím absolvoval v nedalekém Norderstedtu uzavřený trénink. Téměř celý v pořádném lijavci. „Zmokli jsme, ale dalo se to snést. Už jsme se chystali na Portugalce, nacvičovali jsme taktické věci,“ podotkl Chytil.

Ačkoli mu je teprve 25 let, v současném národním mužstvu nezadržitelně míří do starší poloviny. Češi totiž přivezli do Německa nejmladší kádr ze všech 24 účastníků evropského šampionátu.

Ronaldo je národním symbolem Portugalska. Příspěvek ze Studia EuroVideo: Sport.cz

„Mazákem rozhodně nejsem, nepřijdu si zkušený. Ale je pravda, že když hrajeme na tréninku staří proti mladým, jsem už jen těsně v mladých. Každopádně sázka na mladé může být výhodou do budoucna,“ podotkl Chytil.

V boji o nominaci „zvítězil“ nad klubovým parťákem Václavem Jurečkou. V reprezentaci se ale musí poprat s vyšší kvalitou, aby se dostal na trávník. Patrik Schick, Adam Hložek, Tomáš Chorý, Jan Kuchta. Tihle čtyři jsou teď jeho konkurenti. Chytilovi však vyšla příprava - Maltě dal dva góly, proti Severní Makedonii zařídil pokutový kop, ze kterého vstřelil Antonín Barák vítěznou trefu.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

„Tohle je spíš otázka na trenéra než na mě. Přijeli jsme na Euro s jedním cílem, abychom byli úspěšní jako tým. Ať jsme na hřišti, nebo ne. Vím samozřejmě, že Patrik Schick je fantastický hráč, snažím se od něho učit. Jsem rád, že můžu být s ním na Euru,“ uvedl Chytil.

Pochvaluje si, že ve výběru kouče Ivana Haška je dalších osm jeho parťáků ze Slavie. Z konkurenční Sparty pouze tři. Řeší v Hamburku rivalitu, která v některých derby z poslední doby přerostla v nenávist? Například nyní už bývalý kapitán Sparty Ladislav Krejčí ho v nedávném derby na Letné stáhl k zemi. Chytil jen díky štěstí vyvázl pouze s pohmožděným ramenem.

„Jdeme bojovat za jedno mužstvo. Je jedno, kdo je slávista a kdo sparťan. Věci ze sezony se neřeší. Že nás je ale v reprezentaci ze Slavie tolik, je pro klub super. Můžeme se na Euru ukázat. Uvidíme, kolik z nás se dostane na hřiště, co předvedeme a jestli to někoho z nás posune v kariéře dál,“ prohlásil Chytil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.