Hlavní obsah

Reprezentace mu sedí. Má extra kvality, řekl kouč Nizozemců o střelci z Liverpoolu

Když budete přemýšlet o nejvýraznějším hráči fotbalového Eura, určitě na něj nezapomínejte. Třeba i proto, že je s dalšími třemi borci se třemi góly průběžně nejlepším střelcem šampionátu. Křídelník Cody Gakpo velí ofenzivě Nizozemců, v osmifinále proti Rumunsku odehrál vynikající představení, když brankou a asistencí pomohl k výhře 3:0 a pohodovému postupu do čtvrtfinále. „Je pro nás nyní nejdůležitějším hráčem. Je fyzicky silný, rychlý a má extra kvality,“ uznal trenér Nizozemců Ronald Koeman.

Sestřih zápasu Rumunsko–NizozemskoVideo: Česká televize

Článek

Jakmile na sebe navleče nizozemský dres, jde mu to. A ještě lepší je na velkých akcích. Současné Euro je pro Gakpa třetím takovým turnajem, byť na tom prvním, evropském šampionátu před třemi lety, odehrál jen jedenáct minut. Na mistrovství světa v Kataru už dal ale tři góly a stejně jich má i na současném mistrovství Evropy.

I fanoušci se trochu diví, že třeba v Liverpoolu jeho výkony tak výrazné nejsou. „Někdy věci nejdou tak dobře. Ale v Liverpoolu máme výborný tým, který mi věřil. Myslím, že už poslední zápasy v klubu byly ode mě dobré. Formu jsem si sem přivezl a jsem rád, že můžu být užitečný,“ vyprávěl Gakpo po osmifinále s Rumuny.

Jen pro doplnění: za Liverpool v uplynulé sezoně nastoupil do 53 soutěžních zápasů, dal 16 gólů a připsal si 6 asistencí.

Proti Rumunsku se předvedl ve 20. minutě. Z levé strany si navedl balon do pokutového území, švihl pravačkou a brankář Florin Nita nedokázal reagovat a mohl jen míč vyndat ze sítě. Gakpo se rozběhl k lavičce a objal se s fyzioterapeutem. „Předpověděl mi, že dám první gól. Proto jsem za ním běžel,“ usmíval se pětadvacetiletý Nizozemec.

Další zásah mu sebral těsný ofsajd, skvěle si ale počínal před uklidňujícím gólem na 2:0. V 83. minutě se probil k míči přes Radua Dragusina. Už se zdálo, že balon přejde do zámezí, ale Gakpo ho na brankové čáře udržel ve hře a naservíroval ho Donyellu Malenovi, který pohotově zakončoval.

„Gakpo byl excelentní,“ zmínil pro BBC bývalý velšský obránce Ashley Williams. „Byl brilantní. Fakt vypadá ve formě,“ přidal bývalý anglický brankář Paul Robinson. „Kdo mě nejvíc bavil? Samozřejmě mě jako první napadnou Gakpo a Malen,“ přitakal v nizozemské televizi legendární útočník Marco van Basten. Gakpo byl vyhlášen hráčem zápasu.

Nizozemci se v základní skupině trochu hledali, zakončili ji porážkou s Rakouskem. Proti Rumunsku však ukázali sílu a rostoucí fazonu. „Byla to správná reakce. Jdeme správným směrem,“ pravil Gakpo.

Země, k níž patří oranžové dresy, se dostala do čtvrtfinále Eura po šestnácti letech. „Na rok 2004 nemám žádné vzpomínky, na šampionáty 2008 a 2012 už ano a nebyly pro nás dobré, nicméně mezitím jsme měli výborné mistrovství světa v roce 2010 (Nizozemsko bylo stříbrné – pozn. aut.). Jsme ale tady a teď a snažíme se vytvořit si vlastní vzpomínky,“ uvedl Gakpo.

Ve čtvrtfinále narazí jeho parta na Turecko.

  Španělsko - Německo dnes 18 : 00
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Portugalsko - Francie dnes 21 : 00
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.