Hlavní obsah

Rána pro Francii. Mbappé musí se zlomeným nosem na operaci

Aktualizováno

Původní zprávy hovořily pozitivně. Nakonec ale hvězdný útočník Francie Kylian Mbappé musí kvůli zlomenému nosu na operaci. Jeho další start na fotbalovém Euru v Německu zůstává nejistý. Pokud na turnaji ještě nastoupí, jedině se speciální maskou.

Sestřih zápasu Rakousko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Vše se stalo v závěru pondělního duelu s Rakouskem, který favorit zvládl těsně 1:0. Poté, co hlavou narazil do ramene stopera Kevina Dansa, byl rázem od krve. Musel střídat, podstoupil vyšetření u týmového lékaře i v nemocnici v Důusseldorfu. Potvrdila se zlomenina nosu.

„Nos vůbec nevypadá dobře. Je to pro nás komplikace a kaňka na dnešním večeru,“ řekl hned po utkání trenér Didier Deschamps. Nechtěl se pouštět do dalších prognóz.

Zraněný útočník se ještě v noci vrátil do základního tábora týmu u města Padeborn s tím, že na zákrok nemusí. Deschamps ale v úterý večer informoval o nutnosti operace. „Bude ji muset podstoupit. Ale nebude to hned,“ řekl ve videu na svazovém účtu. „Ve středu Kyliana čekají další vyšetření. Uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal.

Vedení výpravy uvedlo, že pro Mbappého bude vyrobena speciální maska, která by po nezbytné péči umožnila zvážit, zda se může znovu zapojit do hry. Zatím není jasné, jestli to bude už v pátečním utkání proti Nizozemsku v Lipsku. Bývalý lékař francouzského týmu Fabrice Bryand v rozhovoru pro deník L’Equipe uvedl, že Mbappého absence by mohla trvat až deset dní.

Kapitán týmu by tak mohl znovu hrát až po skončení skupinové fáze šampionátu. Mbappé by přitom měl být hlavním trumfem „Les Bleus“ při útoku na evropský titul. Hvězdný útočník sice v prvním utkání nepodal oslnivý výkon, přesto se postaral o rozhodující okamžik. Zbavil se rychlým průnikem obránců, odcentroval a Maximilian Wöber nasměroval míč do vlastní sítě.

„Máme o Kyliana obavy. Stále nevíme, jaká je situace. Doufáme, že to není příliš vážné a že bude s námi po zbytek šampionátu,“ přál si záložník N’Golo Kanté poté, co obdržel cenu pro hráče zápasu. Právě on převzal pro zbytek utkání kapitánskou pásku.

Mbappého zranění sledují s obavami i v Madridu. Pětadvacetiletý útočník, který má na kontě 80 mezistátních zápasů a 47 branek, necelé dva týdny před šampionátem podepsal pětiletý kontrakt s Realem. Podle zahraničních médií by si měl ročně vydělat 15 milionů eur a k tomu jako volný hráč dostane přestupový bonus 100 milionů eur rozložený do pěti let.

  2 : 0 Gruzie - Portugalsko 2 : 0 dohráno
20240626T21 : 00:00+0200
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie
Portugalsko
  1 : 2 Česko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240626T21 : 00:00+0200
Česko vs. Turecko
Česko vs. Turecko
Česko
Turecko
  0 : 0 Ukrajina - Belgie 0 : 0 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina
Belgie
  1 : 1 Slovensko - Rumunsko 1 : 1 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko
Rumunsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.