Hlavní obsah

První Turek v české lize: Není hezká, ale hodně těžká. My milujeme kličky

Víte, kdo byl první turecký fotbalista v české lize? Ne, nebyl to reprezentant Semih Kaya ze Sparty ani Halil Altintop ve Slavii. Turecký průzkumník se jmenuje Gökmen Kore. Na přelomu tisíciletí kopal za Brno nebo Drnovice, v tuzemsku se i usadil a novou domovinu velebí: „Českou republiku mám moc rád. Cítím tady klid.“

Rozhovor s Gökmenem KoremVideo: Sport.cz

Článek

Český a turecký fotbal na sebe nyní naráží na mistrovství Evropy. Vzájemný duel se hraje ve středu od 21.00 v Hamburku.

Nejspíš byste ve fotbalové branži stěží našli někoho, kdo oba soupeře propojuje víc než Gökmen Kore. Ve videorozhovoru pro Sport.cz šestačtyřicetiletý chlapík srozumitelnou češtinou hovoří o dvou zemích, v nichž strávil nejdelší část života.

„Srdce mi přeje, aby postoupily oba týmy,“ poví Kore. Ač se interview předtáčelo před šampionátem, vyloučené to není.

Český Turek nemluví jen o Euru, ale i o vlastní kariéře, která je neméně poutavá.

Prošel mládeží slavného Galatasaraye. Po silných zemětřeseních v Istanbulu se ale nadaný záložník necítil bezpečně. „Hledal jsem angažmá a zavolal mi brácha, který bydlel a dělal byznys v Brně. A od té chvíle jsem v Česku,“ vzpomíná Kore.

Na přelomu tisíciletí chvíli hrál za tehdejší Boby. Později zkoušel prorazit v ligových Drnovicích.

Možná nebyl turecký šikula dobře stavěný na fotbal uprostřed Evropy.

„Liga pro fanouška nevypadá zajímavě, ale je hodně náročná. Od první minuty musíte běhat, jinak vám trenéři nedají šanci,“ líčí Kore. „Fyzicky musíte být připravení. U nás je jiná fotbalová atmosféra. Fanoušci mají rádi, když hráč udělá kličku. Když takového máte v Česku, je platnější v Evropě. Jako třeba Patrik Schick.“

Kore kopal taky v Polsku, nižší rakouské soutěži, ale také Dolních Kounicích, Mladé Boleslavi nebo Poděbradech. „Všude máme kamarády, kteří mi říkali, ať jdu hrát s nimi. S Pavlem Kukou jsme hráli ve Psárech,“ zmíní.

Asi jste pochopili, že se Kore v Česku usadil. S přestávkami v něm žije už čtvrtstoletí. „Měl jsem tu dva bratry, lákalo mě zůstat s nimi. Pokračovali jsme spolu i v byznyse, měli jsme velkoobchod se sportovním textilem.“

Práce někdejšího ligového fotbalistu z Moravy zavedla do hlavního města. Ani v Praze ale Koreho neopustila sportovní vášeň a podobný výsadkář se šikne i tureckým klubům. Kore už roky funguje jako fotbalový agent, má slušné kontakty.

Měl podíl na přestupech Jaroslava Černého, Zdeňka Zlámala nebo Milana Škody do Turecka. Obzvlášť bývalý kanonýr Slavie byl pro turecký Rizespor trefa.

„Baví mě to. Pomáháte hráčům kontaktovat klub. A je důležité, aby byl spokojen hráč finančně i se zázemím. A taky klub aby měl úspěchy. Když jsou spokojený obě strany, jsem spokojený taky. A třeba Milan Škoda nám udělal velkou radost,“ říká Kore.

Už nemá delší havraní vlasy, s nimiž běhal po tuzemských trávnících. Účes zkrátil, do vizáže přibyla bradka.

Řeč se v rozhovoru stočí i na to, zda by po něm, Kayovi a Altintopovi nemohl českou ligu probádat další krajan. Vždyť úroveň nejvyšší soutěže roste a stává se zajímavou destinací pro Balkánce nebo Seveřany.

„Možná tady časem bude víc i tureckých hráčů,“ uvažuje Kore. „Hráči mají v turecké lize perfektní podmínky, kluby platí dobré peníze. Plat je v Česku horší. Když se Turci chtějí posunout do Evropy, jdou do Itálie, Španělska nebo Anglie.“

Evropou nyní hýbe kontinentální šampionát. A Kore upozorňuje, že tureckému nároďáku po hlušším období dozrává generace velice schopných plejerů.

Navíc Turecko v závěrečných duelech skupin na Euru už Čechy dvakrát porazilo a vyřadilo. V roce 2008 i 2016.

„S Českem jsou to vždycky těžké zápasy. Když jste měli Nedvěda, Kollera nebo Rosického, dávali jste nám hodně gólů,“ líčí Kore. Na malinkou chvíli se zarazí a pak se turecký Čech s úsměvem otáže: „Mám říkat vy, nebo my?“

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Přerušeno Německo - Dánsko Přerušeno dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.