Hlavní obsah

Provod: Věřil jsem v zázrak, snad příště. Na gól budu vzpomínat celý život

Byl za hlavního hrdinu, ale jen na pár minut. Záložník Lukáš Provod poslal národní tým na fotbalovém Euru proti Portugalcům v 62. minutě do vedení, ale Češi pak sílící tlak favorita neustáli a prohráli 1:2. „Věřím, že jsme správně nastavení. Když půjdeme takhle do dalších zápasů a ukážeme o hodně víc vepředu, můžeme být úspěšní,“ podotkl Provod.

Trefa byla zadostiučiněním po minulém Euru, říká Lukáš Provod. Prohra bolí, mrzí, že dostaneme takové trošku smolné gólyVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Lipsko (od našich zpravodajů) - Vladimír Coufal mu míč vykulil a Provod se nádherně proti Portugalcům trefil. „Je to neuvěřitelný pocit,“ líčil Provod. Branku bral i jako zadostiučinění, když o minulé Euro kvůli těžkému zranění přišel.

Jak moc bolí, že jste přišli o remízu ve druhé minutě nastavení?

Neuvěřitelně, protože si myslím, že jsme neodvedli špatný výkon. Samozřejmě jsme věděli, že to bude bolet, že budeme hodně bránit, přesouvat se, padat do střel. Smekám klobouk dolů před celým týmem, obranou, Jindrou Staňkem, který chytil několik gólů. Mrzí mě, že jsme dostali dva takové smolné góly.

Šel tlak Portugalců ustát?

Je potřeba přiznat si pravdu. Portugalsko tlačilo, bylo po celý zápas lepší, mělo střely, šance, Jindra něco chytil. Ale celé utkání jsem věřil v zázrak a v to, že když do toho dáme srdce a jedenáct bojovníků proti jedenácti skvělým fotbalistům nechá na hřišti všechno, tak nás to odmění. Bohužel se tak nestalo. Ovšem věřím, že nás to odmění příště.

Sestřih zápasu Portugalsko–ČeskoVideo: Česká televize

Vy jste byl odměněn za výkon gólem. Jaké to pro vás bylo?

Byly to obrovské emoce. Budu na tenhle moment vzpomínat celý život. Je to pro mě i zadostiučinění. O předchozí Euro jsem přišel, teď jsem dal gól Portugalsku před plným stadionem, kde byla spousta českých fanoušků, kterým bych chtěl poděkovat. Je to neuvěřitelný pocit.

Blesklo vám hlavou, že jste o minulé Euro kvůli zranění přišel?

Blesklo mi toho spousta, ale chtěl jsem se hned soustředit na zápas. Věřil jsem, že když budeme bránit jako do té doby, tak to Portugalcům hodně znepříjemníme. Bylo vidět, že po našem gólu byli trošku rozladění, nečekali to. Bohužel to nestačilo.

V minulosti jste dal v kvalifikaci gól Belgii, kterou trénoval Roberto Martínez, který teď vede Portugalce. Myslíte, že si vás už pamatuje?

Myslím, že ne, a asi si mě ani pamatovat nebude. Možná kdybychom remizovali nebo vyhráli, pamatoval by si mě víc.

Chtěli jste být ve druhém poločase aktivnější než v první půli?

Takový plán jsme měli od začátku, chtěli jsme víc a výš presovat. Jejich kvalita je neuvěřitelná. Asi jsem nezažil tým, který by rotoval tak moc a tak dobře jako Portugalci. Třeba Cancelo hraje beka a za chvíli je na křídle na druhé straně. Je složité je presovat. Nechtěli jsme být pasivní. Říkali jsme si, že by to asi nestačilo. Málem to stačilo. Myslím, že v dalších zápasech budeme chtít být aktivnější a výš napadat. Věřím, že nám to i soupeři dovolí.

Čeští fanoušci míří na stadion v Lipsku na zápas s PortugalskemVideo: Sport.cz

Co byste řekl o Cristianu Ronaldovi, který byl v několika šancích?

Je to fenomén a legenda. Mám pro něj jen slova chvály, sleduju ho odmalička. Myslím, že pro mě i spoustu kluků v kabině je vzorem. Zahrát si proti němu nebo jen proti němu stát v tunelu je pro mě splněný sen. Je to něco nepopsatelného. Mám hroznou radost, že jsem to mohl zažít. Budu na to vzpomínat do konce života.

Nezatrnulo vám, když v první půli na chvíli ulehl kapitán Tomáš Souček, který měl jisté zdravotní problémy?

Trochu mi zatrnulo. Ale znám Suka, on je totální gladiátor. Nenechal by si ujít ani minutu. Říkal jsem si, že bude v pořádku.

Spoluhráči jsou na straně Robina Hranáče. Musíme za ním jít a podpořit ho. Byla to smůla, nedáváme mu to za vinu. Video: Sport.cz

Co utkání obecně podle vás ukázalo o českém týmu?

Že máme velké srdce, že jsme soudržní, že umíme být agresivní a obětovat se pro tým. Věřím, že jsme správně nastavení. Když půjdeme takhle do dalších zápasů a ukážeme o hodně víc vepředu, můžeme být úspěšní.

Stihl jste sledovat část utkání mezi Tureckem a Gruzií, které Turci vyhráli 3:1?

Ano. Musím říct, že mě Gruzie překvapila tím, jakým stylem hrála. Byl to zajímavý, útočný zápas. Obě následující utkání budou těžká. Není tu slabý tým. Viděli jsme všechny dosavadní zápasy, třeba Angličané měli problémy se Srbskem. Všechny týmy mají kvalitu. Budou rozhodovat maličkosti. Věřím, že soudržnost a charakter nám pomůžou, abychom se ze skupiny dostali dál.

Jak jste si užil atmosféru?

Byla neuvěřitelná. Už když jsme šli na rozcvičku, měli jsme hroznou radost z toho, jak byl náš sektor zaplněný. A pak se zaplnil úplně. Všichni jsme tu měli rodiny, byl to pro mě určitě největší zápas, který jsem hrál. Byl to svátek pro celý český fotbal, jen je škoda, že nebyl i s třešničkou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.