Hlavní obsah

Prokletý střelec kouše další zklamání. Kapitán Anglie dál čeká na trofej

Zůstává prokletým střelcem. Brilantní fotbalový útočník a kapitán Anglie Harry Kane pořád čeká na týmovou trofej. V neděli večer podruhé v kariéře kousal porážku ve finále mistrovství Evropy, Albion padl 1:2 se Španělskem. „Je extrémně bolestivé prohrát druhé finále po sobě, bude to ještě dlouho bolet,“ smutnil Kane.

Sestřih zápasu Španělsko–AnglieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Pokud chcete něco vyhrát, neberte si Kanea do týmu. Jasně, jde o nadsázku, jenže jeho bilance je krutá, skoro neuvěřitelná, ale neúprosná. Třicetiletý forvard se už stal nejlepším střelcem anglické Premier League, německé bundesligy, mistrovství světa nebo i teď se třemi brankami děleně na mistrovství Evropy, v kariéře nasázel přes 400 gólů. Ale ve vitríně pro kolektivní úspěchy má jen prach.

I kvůli tomu opustil před rokem Anglii a vyměnil Tottenham, se kterým prohrál například finále Ligy mistrů nebo dvě finále Anglického ligového poháru, za Bayern Mnichov. Jenže bavorský kolos po jedenácti triumfech za sebou v uplynulé sezoně německou bundesligu nevyhrál, opanoval ji Leverkusen. Bayern s Kanem neuspěl ani v domácím poháru, ani v Lize mistrů. S Anglií si sen také nesplnil.

„Je těžké vyjádřit slovy, jak se teď všichni cítíme. Další těžký okamžik pro tým i pro mě osobně. Je to promarněná příležitost. Do těchto finále není snadné se dostat. Když to přijde, musíte se chopit šance. Nám se to znovu nepovedlo,“ popsal své dojmy Kane.

„Přál bych mu, aby nějakou trofej získal. Předtím působil v Tottenhamu, který nepatřil mezi top kluby, které by vyhrávaly poháry a tituly. Je to smutné. Věřil jsem mu, když šel do Bayernu, ale zase se mi nechce věřit, že Bayern dva roky po sobě nějaký ten titul nezíská,“ uvedl Michal Horňák, český vicemistr Evropy z roku 1996, ve STUDIO EURO na Sport.cz.

Na Euru se Kaneova role hodně rozebírala. Bývalí reprezentanti a experti polemizovali, jestli má hrát Anglie s ním, nebo bez něj. Trefil se ve skupině proti Dánsku, v prodloužení dal vítězný gól v osmifinále proti Slovákům, v semifinále proti Nizozemcům skóroval z penalty. Jenže jeho přínos ve hře byl zpochybňován.

Ostatně ve finále střídal za nepříznivého stavu 0:1 už po hodině hry. Statistici pak napočítali, že za obě finále mistrovství Evropy, tedy proti Itálii před třemi lety (porážka na penalty) a nyní se Španělskem, vyslal za 181 minut na hřišti dohromady jednu střelu a v soupeřově pokutovém území se dotkl jen jednou míče.

„Fyzicky to pro něj bylo těžké. Úplně nedosáhl na úroveň, ve kterou jsme doufali. Zápasy jsou nesmírně náročné, věřili jsme, že nasazením Ollieho Watkinse hru oživíme. Myslím, že střídající hráči splnili to, co jsme od nich chtěli,“ prohlásil trenér Anglie Gareth Southgate.

Kane z lavičky nejprve sledoval vyrovnání Albionu, v závěru ale španělský direkt. Zase ho obklopil pocit, který zná. Trofej zase nemá. Dočká se jí v nové sezoně s Bayernem? Nebo jindy? A vůbec někdy?

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.