Hlavní obsah

Proklatý stříbrný gól. Vymazlený český výběr doplatil na pravidlový výmysl

Mnozí fanoušci na ten výběr stále se slzou v oku vzpomínají. Expres na hrotu Milan Baroš, vedle něj dlouhán Jan Koller, za nimi v záloze tehdy čerstvý vítěz Zlatého míče Pavel Nedvěd. V brance Petr Čech, tenkrát bez typické helmy. Česká reprezentace na fotbalovém Euru 2004 měla na zlato. V semifinále se ale rozbila o řecký beton a doplatila na umělé pravidlo, které záhy zemřelo. Stříbrný gól.

Foto: Profimedia.cz

Jan Koller ani Milan Baroš nemohli uvěřit bolestivému konci na Euru 2004.

Článek

K jedné z nejbolestivějších porážek v historii samostatné české kopané se vracíme v rámci seriálu o nejúspěšnějších českých mistrovstvích Evropy. Samozřejmě, konečný bronz má svoji cenu i dnes. Ale nebýt stříbrného výmyslu, kov na krku českých fotbalistů mohl mít ještě zářivější barvu. A tento článek veselejší vyústění.

„Experiment, který se nevydařil.“ Takto hodnotil Ondřej Vetchý alias Jirka Luňák v seriálu Okresní přebor krátké působení kouče Bóži Zenkla ve fiktivním Slavoji Houslice. Jeho slova sedí i na stříbrný gól. Pravidlová komise IFAB s ním přišla v roce 2002 jako s náhražkou zlatého gólu, na který mimochodem Češi doplatili ve finále Eura 1996. Prodloužení už nově nekončilo vstřelenou brankou. Mužstvo, které inkasovalo v první čtvrthodině, dostalo příležitost až do přestávky srovnat. Pokud dostalo gól až ve druhé, mělo čas do konce prodloužení. Jako v klasickém modelu, který platí nyní.

Po finále Poháru UEFA v roce 2003 si fotbaloví činovníci nové regule pochvalovali. Porto šlo do vedení proti Celtiku (3:2) ve 115. minutě, tedy druhé části prodloužení. Skotský soupeř tak dostal šanci srovnat, kterou nevyužil. Ale alespoň o ni nijak nepřišel. „Stříbrný gól zajistil férovější ukončení zápasu a přinesl dramatické momenty,“ přihřívala si polívčičku UEFA.

No jo, ale došlo někomu z bafuňářů, že tradiční prodloužení by mělo úplně stejný průběh?

Pravděpodobně ano. V únoru 2004 byl totiž stříbrný gól zrušen. S platností od prvního července. Přeloženo – poslední turnaj, na němž bude pravidlo užíváno, bude letní Euro v Portugalsku, začínající v červnu. Včetně zápasů v červenci, aby byla zachována celistvost šampionátu.

Český tým si na šampionátu uzmul korunu pro krále obratů. Ve skupině otočil všechny tři zápasy včetně toho památného s Nizozemskem z 0:2 na 3:2 a zapsal plný počet bodů. Čtvrtfinálový souboj s Dány skončil 3:0 a na řadě bylo urputně bránící Řecko. Prvního července. Jako jeden z historicky posledních zápasů s možným stříbrným gólem.

Beton se českým hvězdám nepodařilo prolomit a v nastavení prvního prodloužení přišel šok. Rohový kop, hlavička Traianose Dellase a konec. Proklamovaná „férovost“ stříbrného gólu? Hledala se těžko.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Králové obratů dostali zákaz otočit nejdůležitější utkání turnaje.

„Klasický formát prodloužení by dal Čechům velkou šanci na comeback. Vznikl paskvil. Paskvil, který odnesli Češi. Ti pro mě zůstávají vítězi. Pravidlová komise IFAB poraženými,“ napsal ve svém článku o stříbrném gólu britský žurnalista Benedict O’Neill.

Český fanoušek by jeho slova mohl maximálně tak tučně podepsat. Reprezentace na památném Euru doplatila na zrušené pravidlo, které z nějakého důvodu ale zůstalo v platnosti pro šampionát.

Samozřejmě, parta lišáka Karla Brücknera zápas s Řeky vůbec otočit nemusela. Ale také mohla. Jenže to už se nikdo nikdy nedozví.