Hlavní obsah

Představte si, že máme jen hráče bílé pleti. Německá poslankyně pobouřila národ

Zřejmě to nezamýšlela špatně, ale nedomyslela důsledky. Místopředsedkyně Německého spolkového sněmu Katrin Göringová-Eckardtová na sociální síti zveřejnila příspěvek, v němž uvažuje, jaké výsledky by předváděli její fotbaloví krajané, kdyby na probíhajícím Euru reprezentovali pouze hráči bílé pleti. Poslankyně za Zelené to ihned začala schytávat ze všech stran, příspěvek smazala a přispěchala s omluvou.

Sestřih zápasu Německo - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

Ještě před Eurem vyvolal vášně průzkum zadaný pro dokumentární film Jednota a spravedlnost a rozmanitost, který následně odvysílala veřejnoprávní televizi ARD. Osloveno bylo 1304 náhodně vybraných respondentů. A 21 procent z nich uvedlo, že by bylo raději, kdyby za Německo nastupovalo ve fotbalové reprezentaci více hráčů světlé barvy kůže.

Teď mají domácí na turnaji dvě výhry, jistý postup ze skupiny a předvádějí jeden z nejlepších fotbalů na šampionátu. Na středeční triumf nad Maďarskem 2:0 pak v duchu výše zmíněného zareagovala Göringová-Eckardtová.

„Tento tým je opravdu skvělý. Představte si na chvíli, že by tam byli jen bílí němečtí hráči,“ napsala a text doplnila třemi duhovými emotikony. Příspěvek nevydržel ani čtyři hodiny. Reakce byly rychlé, rozhodně ne pozitivní.

„Považuji za opravdu znepokojující, když jsou lidé v Německu posuzováni podle barvy pleti. Kolegyně by to měla urychleně smazat,“ vyzval Wolfgang Kubicki, místopředseda Svobodné demokratické strany (FDP), která je součástí německé koaliční vlády po boku Zelených.

Původem izraelský spisovatel a psycholog Ahmad Mansour žijící v Německu rovněž slova političky odsoudil. „Každý, kdo dělá problém z barvy pleti hráčů národního týmu, se dopouští rasismu bez ohledu na motivaci, která za tím stojí,“ zdůraznil. „Soudíte lidi podle vzhledu? Podle vaší vlastní definice by to bylo rasistické,“ ozval se Manuel Ostermann z opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Zelení totiž před čtyřmi lety hlásili, že: „Chtít rozdělit lidi na rasy jako zvířata je hluboce nehumánní myšlenka, která byla historicky vytvořena, aby ospravedlnila brutální kolonialismus.“

Göringová-Eckardtová nakonec neváhala a zveřejnila nápravu. „Omlouvám se za to, jak jsem to formulovala. Rozčílilo mě, že 21 % Němců by bylo raději, kdyby v národním týmu bylo více ‚bílých‘. Jsem na reprezentaci hrdá a doufám, že o tom přesvědčíme i těch 21 %,“ napsala na X a přidala fotografii stopera Jonathana Taha ze zmíněného dokumentu televize ARD.

Původní průzkum rozčílil i samotné členy mančaftu. „Hrajeme Euro pro všechny občany v zemi. A každý, kdo umí fotbal na špičkové úrovni, je zván, aby reprezentoval a odevzdal pro Německo maximum. Doufám, že už nikdy nebudu muset číst o takovém průzkumu. Měli bychom se probudit,“ uvedl trenér Julian Nagelsmann.

„Spousta kluků by mi chyběla, kdyby zde s námi nebyla. Tohle je naprosto rasistické. V naší šatně nemá nic takového místo,“ ohradil se zkušený univerzál Joshua Kimmich.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.