Hlavní obsah

Predikce nedává Čechům na Euru velkou šanci na úspěch, nejvíce favorizuje Anglii

Česká fotbalová reprezentace patří podle předpovědi analytické společnosti Opta k outsiderům mistrovství Evropy v Německu. Při sestavování pořadí favoritů zařadila svěřence trenéra Ivana Haška na 19. místo. Nejmenší naděje na úspěch má podle výpočtů Gruzie, druhý soupeř českého týmu v základní skupině. Za hlavního adepta na titul je podle dat považována Anglie. Páté je mezi favority Portugalsko, proti němuž Haškovo mužstvo turnaj 18. června rozehraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Ivan Hašek, asistent Jaroslav Köstl a Tomáš Souček (vpravo) během přípravného utkání fotbalové reprezentace proti Arménii. Ilustrační foto.

Článek

Britská analytická společnost nedávno před koncem Premier League správně předpověděla, že dramatickou a dlouho vyrovnanou bitvu o titul ovládne počtvrté za sebou Manchester City. Svůj „superpočítač“ teď Opta použila také pro předpověď evropského šampionátu. Jak uvedla při zveřejnění výsledků, turnaj simuloval 10 000krát.

Český výběr je v pořadí 24 zúčastněných týmů šestý od konce. Predikce mu dává šance 18,6 procenta na postup do čtvrtfinále, 6,7 procenta na semifinále, dvě procenta na finále a 0,7 procenta na zisk titulu. Poslední je Gruzie, jediný nováček finálového turnaje, před ní jsou Albánie a Slovensko. Turecko, třetí soupeř Haškova týmu, zařadil počítač na 11. místo podle nadějí na titul.

Z šesti základních skupin postoupí do osmifinále vždy dva první týmy a s nimi ještě čtyři další ze třetích míst s nejlepší bilancí. Největší favorité šampionátu jsou tradiční. Opta je seřadila v pořadí Anglie, Francie, Německo, Španělsko a Portugalsko. Obhájce titulu Itálie je až sedmá za Nizozemskem.