Hlavní obsah

Předčasné finále Eura. Expert o píď favorizuje Němce a větří Zlatý míč pro Kroose

Pavouk byl nemilosrdný. Už v pátečním čtvrtfinále fotbalového Eura se utkají dva možná největší favorité na celkové prvenství – domácí Němci proti rozjetým Španělům. „Škoda, že je to takhle nalosované. Vidím to jako předčasné finále,“ přemítá bývalý reprezentant a autor Echa bundesligy na Sportu.cz David Jarolím.

Sestřih utkání Německo–Dánsko.Video: Česká televize

Článek

Duel ve stuttgartské MHPAreně (pátek, 18.00) proti sobě svede dvě historicky nejúspěšnější země evropských šampionátů. Německo i Španělsko zatím slavily rekordní tři vítězství. A celkem pohodově prochází i současným turnajem. Španělé jako jediní vyhráli prozatím všechny své zápasy, domácí celek ztratil ve skupině dva body za remízu se Švýcarskem. Ale na trofej si pochopitelně také myslí.

„Zatím jsem viděl skoro každý zápas Eura. Jsou to dva nejsilnější týmy a potkají se už ve čtvrtfinále, což je trochu škoda. Ale když chcete vyhrát, musíte porazit všechny,“ ví Jarolím.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Španělé uhranuli fotbalové fanoušky atraktivním herním stylem i ostrými křídly, šestnáctiletým Laminem Yamalem a o pět let starším Nicem Williamsem. Jenže i Němci mají řádně nabitý kádr. Záloze šéfuje Toni Kroos, o ofenzivní nápady se stará šikovný driblér Yamal Musiala, se třemi góly jeden z nejlepších střelců Eura. „Oba týmy hrají podobně. Snaží se hrát konstruktivně odzadu, jsou silné na míči. Ale dokážou se i stáhnout do aktivního bloku,“ všiml si bývalý záložník Hamburku.

Sestřih zápasu Španělsko–Gruzie.Video: Česká televize

Pro Němce Kroose může být čtvrtfinále epilogem aktivní kariéry. Již dříve oznámil, že po Euru se rozloučí se světem profesionální kopané. Pokud by ale dokázal celý šampionát vyhrát a skončit coby mistr Evropy, mohl by se dočkat dárečku na rozloučenou – Zlatého míče, tedy ceny pro nejlepšího fotbalistu planety. Vždyť v Realu Madrid byl oporou mužstva, které kromě domácí soutěže ovládlo i Ligu mistrů.

„Nabízelo by se to. Většinou vyhrávají střelci, výjimkou byl Ital Fabio Cannavaro v roce 2006. Ale Kroos vyhrál španělskou ligu i Ligu mistrů. Pokud by se k tomu stal mistrem Evropy, tak bych mu Zlatý míč dal. Byla by to pěkná tečka za kariérou,“ přemýšlel Jarolím.

Jak podle něj čtvrtfinálový souboj gigantů dopadne? „Zápas nemá favorita, těžko sázet. Moc se na něj těším. Němci mají výhodu domácího prostředí, díky tomu se přikláním spíše k jejich postupu,“ uzavřel Jarolím.