Hlavní obsah

Před rokem hrál o záchranu, teď šéfuje obraně na Euru. Příběh Hranáče je krásný, říká asistent Köstl

Na ligové úrovni jsou velcí rivalové, v reprezentaci si ale slávisticko-plzeňsko-sprťanské trio káplo do noty. Tomáš Holeš , Robin Hranáč, Ladislav Krejčí. V úterním duelu na fotbalovém Euru s Portugalskem (prohra 1:2) uhlídali hvězdného Ronalda, vyřešili spoustu těžkých situací. Byť stáli vedle sebe teprve podruhé, navzájem si sedí. A nic na tom nemění, že Hranáč se smolně nachomýtl u obou gólů. Našel národní tým obrannou trojku, na které může stavět další roky?

Krásný příběh Robina Hranáče. Kluk, který před rokem hrál baráž, šéfuje obraně na Euru.Video: Sport.cz

Článek

„Nechci nic zakřiknout, s kluky vzadu si rozumíme, šlape nám to. S Portugalskem jsme ubránili hodně centrů a přihrávek do vápna. Musím vyzdvihnout Robina, pro kterého to byl první velký zápas za reprezentaci. Zvládl ho skvěle,“ řekl Holeš před středečním návratem do Hamburku.

Do úterý spolu odehráli jediné utkání - generálku na Euro proti Severní Makedonii. Zatímco Holeš s Krejčím, který před týdnem přestoupil do španělské Girony, už mají za sebou těžké zápasy na evropské scéně, Hranáč zkušenosti nabírá. Za poslední rok udělal neskutečný progres. Z neznámého stopera, který hrál před rokem s Pardubicemi o záchranu v lize, se během dvanácti měsíců vypracoval v šéfa reprezentační defenzivy. Trenér Ivan Hašek o něm mluví jako o budoucnosti českého mužstva.

Sestřih zápasu Portugalsko - ČeskoVideo: Česká televize

„Před rokem hrál baráž, dneska řídí českou obranu na Euru. Tohle je krásný příběh. Myslím, že proti Portugalsku odehrál Robin skvělý zápas,“ chválil Hranáče asistent Jaroslav Köstl.

Čtyřiadvacetiletý stoper po letním návratu do Plzně zapadl do nově rodícího se týmu jako puzzle. Po celou sezonu si udržel vynikající výkonnost. Nebylo tedy zase takové překvapení, že jej Hašek vypustil proti Portugalcům od první minuty.

Přestože byl u obou inkasovaných branek, jeho podíl na nich byl minimální. Za vlastní gól nemohl, trefil ho smolně míč, který vyrazil brankář Jindřich Staněk. U vítězné trefy Conceisaa zase přihrávku ze strany těsně před Hranáčem tečoval Holeš.

Jak je na tom Tomáš Souček? Kdybych si měl vsadit, jestli bude hrát, určitě bude, prozrazuje Jaroslav KöstlVideo: Sport.cz

„Za góly nemohl. U prvního neměl šanci zareagovat, při druhém se snažil zablokovat centr, který jsem bohužel lehce tečoval. S Robinem jsme v kabině tyto situace probírali, byl hodně zklamaný. On je ale psychicky silný, tohle ho nepoloží,“ podotkl Holeš.

„Tohle nebyly chyby z ležérnosti, že by se na něco vykašlal. Prostě souhra nešťastných náhod. Góly mu vyčítat nemůžeme. U druhé branky šlo o řetězec chyb, který k Robinovi doputoval. Možná bychom od něj chtěli o něco lepší postavení, ale tohle jsou detaily, na kterých zapracujeme,“ dodal Köstl.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Hranáč je navíc pohodový parťák, do reprezentační party zapadl bez problémů. Spoluhráči ho berou nejen pro jeho výkonnost, ale také pro jeho bezproblémovou povahu. „Robin je tišší kluk, mimo hřiště se tolik neprojevuje. Hodně kamarádí s Tomášem Vlčkem, se kterým hráli v Pardubicích. Není to žádný grázl, ale naopak poctivý kluk,“ pověděl Holeš.

Vytvořil s Hranáčem a Krejčím trio, které bude na dlouhou dobu oporou české reprezentace? Odpověď může přiblížit sobotní druhý zápas na Euru, ve kterém se Češi v Hamburku střetnou s Gruzií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.