Hlavní obsah

Poslední mohykán zlaté generace. Španělský veterán může dorovnat legendy

Dalšího pamětníka zlaté horečky v současném kádru španělské fotbalové reprezentace nenajdete. 38letý obránce, kdysi křídelník Jesús Navas je posledním přeživším generace, která mezi lety 2008 a 2012 ovládla tři velké turnaje za sebou. Zkušený borec, jenž v prosinci pověsí kopačky na hřebík, byl ale jen na dvou z nich. Z velké části kvůli psychickým problémům.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje)  Při pohledu na dnes již ostříleného borce se tomu nechce věřit. Navas před finálovým duelem Eura s Anglií působil klidně. Aby také ne, ve španělském výběru je poměrně suverénně nejstarší. Hovoří a tváří se jako správný mazák. Jenže reprezentační dres mu dlouho unikal z kuriózního a poměrně nešťastného důvodu.

V nároďáku debutoval až jako téměř čtyřiadvacetiletý. Předtím ho nebrzdily kosy protihráčů s nabroušenými kolíky ani konkurence, přes niž by se neprocpal ani do širšího kádru. Nýbrž fauly vlastního těla. Trpěl úzkostmi, jakmile opustil domovskou zemi. Mateřská Sevilla Navasovi vycházela vstříc a nebrala jej na některé evropské výjezdy. Ale na Euro 2008, které se hrálo v Rakousku a Švýcarsku, mohl odcestovat jen těžko.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Španělský reprezentant Jesús Navas

Po zlatém šampionátu se rozhodl problémy řešit. „Hrát za Španělsko je největší poctou a doufám že toho brzy budu schopen. Jen se musím vydat správnou cestou,“ přemítal tehdy.

Podařilo se. Díky tomu seděl v sobotu v tiskovém centru před berlínským finále. Jako mistr světa (2010) a Evropy (2012). S tím, že pokud Španělsko proti Anglii zvítězí, s jedním titulem z mundialu a dvěma z Eura dožene bývalé parťáky ze zlaté generace.

Andrés Iniesta, Xavi, David Villa, Fernando Torres, Iker Casillas, … Ti všichni se radovali třikrát. A podle Navase má současné Španělsko k tehdejším vládcům kopané blízko.

„Tehdy jsme byli sehraní na hřišti i mimo něj. Kabina byla zdravá a v těžkých chvílích se to projevilo. Teď to je stejné,“ popisoval Navas.

Již dopředu avizoval, že probíhající Euro bude jeho poslední reprezentační akcí. A že na konci roku sekne i s profesionální kariérou. „Poslední čtyři roky, možná pět jedu přes závit. Den po zápase mě bolí úplně všechno,“ líčil.

I když do základu se přes oporu Realu Madrid Daniho Carvajala nepodívá, minimálně z lavičky bude držet spoluhráčům palce.

Jakožto fotbalista, který kdysi kvůli psychickým potížím nemohl reprezentovat, ale i tak se může dorovnat legendám.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.