Hlavní obsah

Polsko na Euru končí a řeší sílu bez Lewandowského

Aktualizováno

Polsko po porážce s 1:3 s Rakouskem a po následné bezbrankové remíze Nizozemska s Francií skončí na fotbalovém mistrovství Evropy po základní skupině. A pomalu začíná přemýšlet o nové etapě národního týmu. Bez útočníka Roberta Lewandowského. Minimálně bez jeho topové formy.

Sestřih zápasu Polsko - RakouskoVideo: Česká televize

Článek

„Bohužel zápas s Rakouskem nám ukázal, že jedna éra skončila. Robert Lewandowski, který pomalu odchází do sportovního důchodu, byl hráčem, který udělal rozdíl. Ale už není rok 2020, kdy zápas vyhraje sám. Jeho nástupci nejsou špatní, ale na vysokou mezinárodní úroveň mají daleko,“ shrnul polský sportovní deník Przeglad Sportowy.

Lewandowski opět nezačal v základní sestavě, v níž kvůli svalovému zranění chyběl i proti Nizozemsku (1:2), kdy nehrál vůbec. Proti Rakousku nastupoval v 60. minutě za stavu 1:1 společně s dalším útočníkem Karolem Swiderským. Efekt nepřinesli. Do obrovské šance se Poláci nedostali.

„Říkalo se, že když přijdou Lewandowski se Swiderským, nemůže tým oslabit. Bohužel od té chvíle tým upadal,“ zmínil bývalý polský reprezentant Wojciech Kowalczyk na kanálu Zero.

Lewnadowski tým nespasil. Do statistik se zapsal jen žlutou kartou za faul loktem. Po nástupu na hřiště sice dostal kapitánskou pásku, servis od spoluhráčů ale nikoliv. „Zdravotně jsem byl v pořádku, během zápasu jsem žádnou bolest necítil,“ prohlásil Lewandowski pro TVP Sport.

„Když prohrajete 1:3, je těžké říct, že porážka byla nezasloužená. Křídla nám přistřihl druhý inkasovaný gól. Dělali jsme poziční chyby, scházel nám klid, neměli jsme správný balanc. Myslím, že svou roli sehrála i důležitost zápasu. Každopádně jsme chtěli vyhrát a vydat ze sebe to nejlepší,“ uvedl střelec Barcelony.

Polské mužstvo se doma ocitlo pod těžkou kritikou. „Tým se nikam neposouvá,“ konstatoval příkře bývalý polský gólman Jan Tomaszewski pro Super Express. „Jádro týmu pro budoucnost tu je. Nelituju toho, jaký jsem zvolil způsob hry. Neustoupím z cesty vysokého presinku, protože to musí být základ,“ zmínil v jednom z pozápasových výstupů trenér Polska Michal Probierz.

On i další musí pomalu dumat nad tím, jak nahradit přínos Lewandowského z minulých let. S dvaaosmdesáti góly nejlepší střelec polské historie v létě oslaví šestatřicáté narozeniny, v posledních osmi zápasech za národní mužstvo se trefil jednou. To jsou fakta. Pro Polsko bude ale těžké zbavit se vlivu suverénně nejvýraznějšího hráče posledních let.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Třetí zápas ve skupině proti Francii bude pro Poláky představovat rozlučku se šampionátem, z posledního místa už se neposunou výš.