Hlavní obsah

Politici fandili fotbalistům. Fiala nebo Jurečka na stadionu, Babiš z dovolené

Velké sportovní události vždy přitahují pozornost nejen fanoušků, ale také vrcholných státních politiků. Výjimkou nebyl ani úterní duel fotbalového Eura mezi Českem a Portugalskem. Porážce 1:2 přihlíželi přímo na stadionu v Lipsku premiér Petr Fiala (ODS) nebo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sestřih zápasu Portugalsko - ČeskoVideo: Česká televize

Článek

Před několika týdny proudily médii fotky politiků z hokejového mistrovství světa v Praze. Fiala se s dalšími členy vlády usadil ve VIP, lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vyrazil přímo mezi diváky a prezidenta Petra Pavla jsme mohli v závěru minimálně jednoho utkání zahlédnout přímo mezi střídačkami.

Teď se zákonodárci vydali na fotbal do sousedního Německa. „Držíme palce našim! Češi do toho!“ napsal na sociální síti X Fiala a přiložil fotku se palcem nahoře. Na televizních záběrech po státní hymně bylo vidět, že klání sledoval po boku předsedy FAČR Petra Fouska.

Arenu v Lipsku navštívil i ministr a místopředseda vlády Marian Jurečka. „Češi do toho!“ vzkázal skrze internet a prozradil, že na evropský šampionát vyrazil se svým synem.

Sedačku ukořistil dále například šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který kolem krku nasadil šálu a povzbuzovat vyrazil po boku přátel či rodiny.

Srdce fanouška ukázala i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Přímo na stadion se však nevydala, ale přidala fotografii v českém dresu se jménem „Markéta“ a číslem 09. „Přeji naší reprezentaci hodně štěstí a držím palce do zápasu s Portugalskem,“ dodala.

Úterní výkop se do plánů příliš nehodil někdejšímu premiérovi Andreji Babišovi. V těchto dnech totiž zamířil do Chorvatska na krátkou dovolenou. Usedl tak alespoň k televizi a přes Instagram rovněž vzkázal: „Fandíme.“

Čeští fotbalisté se před zraky politiků a tisícovek českých příznivců hlavně bránili, přesto favorita zaskočili, a díky trefě Lukáše Provoda vedli. Jenže jeden z aspirantů na celkový triumf zápas otočil, v nastavení rozhodl útočník Francisco Conceicao.

„Nakonec to nedopadlo a o gól jsme prohráli, byť to jednu chvíli vypadalo hodně nadějně. Atmosféra ale stála za to. Třeba jenom ten nástup na hřiště s hymnami zpívanými tisíci hlasy byl úžasný. Portugalci jsou vynikající fotbalisté. Náš tým ze sebe vydal maximum. Hrát celý zápas bez chyb proti tak silnému soupeři se skoro nedá, a potom potřebujete štěstí, které trochu chybělo,“ shrnul své pocity Vystrčil.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.