Hlavní obsah

Podivný příběh stopera. Bývalou vlast může srazit na kolena

Horda výletníků v sytě červených dresech, která do Mnichova přicestovala podpořit Španělsko v semifinále fotbalového Eura proti Francii, mu bude držet palce. Úplně stejně ale mohla doufat, že veledůležitý duel naprosto zpacká. Španělský stoper Aymeric Laporte je totiž, alespoň co se fotbalové kariéry týče, bývalým Francouzem. „Přeji mu to,“ suše komentoval kouč Francie Didier Deschamps zvláštní situaci, na níž má značný podíl.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Španělský stoper Aymeric Laporte v akci.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Téměř 190 centimetrů vysoký Laporte se narodil na jihozápadě Francie ve třicetitisícovém Agenu. Francouzským rodičům. Na své kořeny nezapomíná. Aby také ano, vždyť ještě coby patnáctiletý žáček kopal ve svém rodišti. „Pocházím z malého, skromného městečka ve Francii,“ popisuje Laporte.

Jak je tedy možné, že (nejen) na probíhajícím šampionátu reprezentuje Španělsko?

Národní tým může poděkovat Athleticu Bilbao. Tradiční tým, který zaměstnává jen fotbalisty s baskickými kořeny, si v roce 2009 všiml, že jistý patnáctiletý Francouz Laporte má předky právě z Baskicka.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Sice toho francouzského, ale jednou Bask, navždy Bask.

Levonohý střední obránce se tak dostal do Bilbaa bez toho, že by měl cokoliv společného se Španělskem. Jediným Francouzem, který do té doby za tamní Athletic nastoupil, byl Bixente Lizarazu.

Laporte se v národním dresu držel svých kořenů a za mládežnické reprezentace Francie naskočil do 51 utkání. Dvakrát byl dokonce Deschampsem povolán do A-týmu, jenže ani nenastoupil. Párkrát ho nominace minula, ač mnozí měli za to, že sportovní výkonnost měl více než dostatečnou.

„Necítím žádnou zášť. Jestli má někdo s někým problém, tak on se mnou. Naopak ne,“ vyznal se kdysi Laporte.

Jeho frustrace využili Španělé, kteří mu v roce 2021 udělili občanství.

Nyní již španělský střední obránce, který strávil takřka celé mládí ve Francii, se jí tak postaví v semifinále velkého turnaje. Někteří jeho kamarádi z dětství, které strávil v Agenu, tak budou paradoxně fandit proti němu.

Trenér soupeřů Deschamps ale ničeho nelituje. Ačkoliv kdyby jej kdysi nasadil, Laporte by proti němu nestál. „Mám za něj radost. Asi je rád za to, jak se rozhodl. Nijak mě to nemrzí, ve španělském nároďáku se má dobře,“ soudí kouč Francie.

Otázkou zůstává, jestli by hovořil stejně, kdyby do finále Eura neprošel kvůli borcovi, kterého opomíjením dokopal ke změně reprezentačního dresu.