Hlavní obsah

Plzeňák, slávista a sparťan vedle sebe. Nejdražší hráč ligy je zřejmě na čekačce

Ze tří slávistů, dvou sparťanů a jednoho hráče Plzně bude trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek vybírat nejspíše stoperskou trojici pro úvodní zápas Eura s Portugalskem. Nejpravděpodobnější se zdá, že podobně jako v generálce proti Severní Makedonii ukáže na jednoho zástupce z každého z největších českých klubů. Tedy na Tomáše Holeše, Ladislava Krejčího a Robina Hranáče.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká fotbalová reprezentace před generálkou na Euro proti Severní Makedonii.

Článek

Podle bývalého reprezentanta a experta Sport.cz Jana Rajnocha může souhra těchto tří borců fungovat. „Všichni jsou z našich nejlepších ligových týmů, které se navíc vyznačují kvalitní defenzivou,“ konstatuje. Jednatřicetiletý Holeš je dlouhodobě lídrem Slavie a totéž platí o šest let mladším Krejčím v dresu Sparty.

„Není pochyb o jejich kvalitě. Já jsem rád za Hranáče, který udělal obrovský progres. Není vůbec znát, že by neměl tolik zkušeností. Má velký přehled a obrovskou rychlost, což je jeho výhoda. Je i kvalitní na míči a naprosto zaslouženě by měl být v základní sestavě. Proti Severní Makedonii předvedli obránci kvalitní výkon. Vyhověli si a dobře rozehrávali,“ shrnuje Rajnoch.

Hranáč je v 24 letech jednou z komet aktuálního ročníku. Po návratu z hostování v Pardubicích se usadil v základní sestavě Plzně a v březnu přišla pozvánka do seniorské reprezentace. V Norsku se ještě na trávník nepodíval, od duelu s Arménií ale odehrál pod novým koučem Haškem úplně všechno. A vždy uprostřed stoperské trojice.

Jeho nominace na Euro není v kontextu posledních měsíců žádným překvapením. Kromě něj, Holeše a Krejčího mají trenéři ještě k dispozici slávisty Davida Zimu (23 let) s Tomášem Vlčkem (23) a sparťana Martina Vitíka (21), který je podle webu Transfermarkt s cenovkou 12 milionů eur momentálně nejhodnotnějším hráčem české ligy.

Klubovou rivalitu sami hráči lehce řeší. „Hodně se o tom bavíme na tréninku, ale myslím, že jsme dost zkušení. I Robin toho má dost za sebou, takže si dokážeme vyhovět. Samozřejmě hlavní je komunikace,“ hlásil po generálce Holeš.

Pochvaloval si, že český výběr Makedonce téměř do ničeho nepustil. „Dobře jsme se zajišťovali. Bylo tam dost nepříjemných situací, kdy kopali balony za nás, ale se vším jsme si poradili. Jsem spokojený,“ podotkl s tím, že start Eura proti Portugalcům (18. června od 21:00 v Lipsku) ale bude nejen směrem do obrany s největší pravděpodobností daleko náročnější.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Na koho nakonec Hašek pro úvodní duel národního týmu na šampionátu ukáže, možná napovědí až další dny. „Nebudu odkrývat karty. Jsme rádi, že máme víc možností. Někteří hráči ukázali, že jsou ve formě, že do základu patří. O to těžší, zároveň i příjemnější, to pro nás je,“ hlásil po Severní Makedonii s ohledem nejen na složení obrany, ale celé sestavy.

Nevýhodou je, že proti Maltě i v pondělní generálce mohli trenéři střídat jen šestkrát, tudíž neměli možnost si co nejvíce osahat všechny členy kádru.

Český dům na Euru

V Německu při evropském šampionátu vznikne i útočiště pro české příznivce. V Hamburku se 21. června otevře Český dům, který bude také fungovat ve dnech, v nichž fotbalová reprezentace v nedalekém Volksparkstadionu odehraje duely s Gruzií a Tureckem.

„Čeští fanoušci patří ke světové špičce a zaslouží si zázemí, kde se mohou připravit, aby při zápase předvedli nejlepší výkon a následně sdíleli své zážitky,“ říká o CENTROPOL Českém domě marketingový ředitel společnosti CENTROPOL Jiří Matoušek.

Dům nabízí české pivo a široký doprovodný program včetně koncertů známých interpretů, jako jsou Marta Jandová, Jakub Děkan, Marpo, Mirai, Chinaski, Support Lesbiens či Civilní obrana.

Z kapacitních důvodů je nutné pořídit si na síti www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 10 eur, který slouží zároveň jako vstupenka i kredit na konzumaci. Bližší informace naleznete na www.dumceskehofotbalu.cz.