Hlavní obsah

Dojemné záběry hvězd po vyřazení z Eura. Pepe plakal v objetí Ronalda

Byl to dojemný moment. Jedna ikona utěšovala druhou. Když Portugalci vypadli na fotbalovém Euru ve čtvrtfinále s Francií po penaltovém rozstřelu, padl jednačtyřicetiletý obránce Pepe s pláčem do rukou devětatřicetiletému kapitánovi Cristianu Ronaldovi. Byl to poslední velký turnaj pro oba, nebo jen pro jednoho z nich?

Sestřih zápasu Portugalsko–Francie.Video: Česká televize

Článek

„Bylo to od Cristiana velké gesto, znamená pro mě hodně. Teď není čas mluvit o loučení s národním týmem, vyřazení hodně bolí. Jsme jako bratři a oba o všem promluvíme později,“ vyjádřil se Pepe.

„Za odvedenou práci jsme si zasloužili jiný výsledek. Před pár dny jsme byli šťastní, když jsme porazili Slovinsko, teď jsme smutní. Gratuluji spoluhráčům, kteří bojovali a udělali to, co po nás trenér chtěl,“ dodal bývalý stoper Realu Madrid.

Ronaldo mlčel. Kamery ho po utkání samozřejmě hodně zabíraly. Jeden z nejlepších fotbalistů všech dob kolem nich procházel s kamennou tváří, emoce dusil v sobě. Touha táhnout Portugalce z něj čišela obrovská, jenže jeho vliv na hru slábne.

Borec s přízviskem CR7 nastoupil na všech mistrovstvích Evropy a světa od roku 2004 a na každém turnaji dal vždy alespoň jeden gól. Až teď nic. „Dostával se do hry v pozicích, které nic neřeší. Už před turnajem jsem říkal, že za mě je Ronaldo nejslabší článek týmu,“ zmínil ve studiu ČT bývalý vynikající český záložník Karel Poborský.

Co bude dál, je zatím nejasné. Už v průběhu šampionátu se i v zahraničí rozebíralo, jestli by Portugalsku neprospělo, kdyby Ronaldo seděl na lavičce. Proti Francii hrál plných sto dvacet minut, penaltu v rozstřelu proměnil. Až bude za dva roky mistrovství světa, bude hráči ze saúdskoarabského an-Nasru jednačtyřicet.

„Potvrdilo se, že tihle dva (Pepe a Ronaldo) jsou profesionálové a oddaní svému řemeslu. Za to, že se v takovém věku dostali do téhle fáze turnaje a předvádějí takové výkony, si zaslouží velký respekt. Zejména Pepe,“ podotkl pro BBC One bývalý anglický obránce Rio Ferdinand.

V Portugalsku je obdivují ještě víc. „Vědí, že jejich konec v národním týmu se blíží. Nevím, jestli už teď přijde pro oba. Pro Portugalsko udělali strašně moc, někdy ale musíte dát prostor mladým klukům a vyždímat z nich jejich talent. Oba svou roli zvládli skvěle,“ doplnil někdejší portugalský reprezentant José Fonte.

V týmu byli inspirací. „Pepe byl po celý turnaj příkladem ve všem, co dělal. Jako trenér si vždy uvědomuji, co na hřišti dělá. Hráči jako Goncalo Inácio nebo António Silva si z tohoto vyřazení vezmou dobré věci, získají zkušenosti a touhu se zlepšovat. Vždy se budou dívat na to, co Pepe dokázal,“ uvedl trenér Portugalska Roberto Martínez.

Bude stavět dál tým už bez dvou velikánů?