Hlavní obsah

Legendární český střelec se bál, aby nebyl za trdlo. Bronzové Euro bez zájmu, ale s chuligány

Trenér Vengloš obcházel fotbalisty, kteří si mezi sebou nervózně vyměňovali pohledy: „Ty už jsi byl? Troufneš si? A kdo ještě zbývá?“ Stadion v Neapoli v červnu 1980 vytrvale hučel, fotbalová reprezentace nikdy na velkém turnaji nezažila delší rozstřel. Penaltové drama proti domácím Italům zvládla 9:8 a do Československa přivezla evropský bronz.

Foto: Profimedia.cz

Československá fotbalová reprezentace na Euru 1980.

Článek

„Občas se na to doma podíváme,“ usměje se tehdejší reprezentační gólman a hrdina Jaroslav Netolička. Nedávno pro Seznam Zprávy vzpomínal na Euro 1980, k němuž se vracíme i my v seriálu o nejúspěšnějších českých a československých šampionátech.

V Itálii se hrálo čtyři roky po památném Bělehradě. Dost zlatých hochů nechybělo ve výběru trenéra Vengloše, který převzal nároďák po kolegovi Ježkovi.

Vengloš na prověřené borce vsadil i v duelu o bronz proti Italům, který po remíze 1:1 dospěl až do penalt.

Masný, Nehoda, Ondruš, Jurkemik, Panenka.

Do rozstřelu poslal stejná jména jako v bělehradském finále. A zase byli všichni úspěšní. Lišily se jen drobnosti jako například, že pátý exekutor Antonín Panenka si už netroufl na vršovický dloubák jako při minulém Euru.

„Mohl bych být veliké trdlo,“ líčil v rozhovoru pro iDNES.cz. „V brance stál Dino Zoff, jeden z nejlepších a nejzkušenějších gólmanů historie. Dodnes si myslím, že něco tušil, protože zůstal dlouho stát. Určitě čekal, že to dloubnu znovu.“

Záložník s typickým knírkem umístil balon placírou k tyči. A drama pokračovalo, protože i Italové všech pět penalt proměnili.

Českoslovenští reprezentanti začali dumat: No jo, kdo půjde dál?

Postupně si balon na puntík postavil Gögh, Gajdůšek, Kozák. Nikdo nezklamal.

Stejně jako italští střelci.

V deváté sérii chňapl míč Ital Collovati, brankáři Netoličkovi jeho pokus proklouzl pod tělem. Gólman Dukly se ale hbitě otočil a šourající se míč skokem zastavil na čáře. Nebo za ní?

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Kdepak! Na čáře. Netolička okamžitě vymrštil levačku, kterou začal šermovat: „Ne, ne, gentlemani. Žádný gól.“ Rumunský rozhodčí Rainea mu dal za pravdu.

„Tehdy nebylo žádné video, zápas se snímal jen z několika kamer. Viděl jsem tu penaltu mnohokrát ze záznamu a troufám si říct, že balon celým objemem za lajnou nebyl,“ připojil se i Panenka.

Bronzové drama ukončila až 18. penalta v pořadí, kterou proměnil Jozef Barmoš.

Po něm už by zbýval jen brankář Netolička a obránce Vojáček. „A ten by z penalty uspěl leda skluzem nebo hlavou,“ glosoval to jeden z členů bronzové party Ladislav Vízek. Vojáček byl nebojsa, řízný zadák, ale rozhodně ne bravurní technik s ocelovými nervy.

Spíš než on by si to na desátou pentli nakráčel gólman Netolička.

Ale to už jsou kdyby…

Fotbalisté se z Eura vrátili opět s medailí. Byla to blyštivá tečka turnaje, který se do dějin kontinentálních šampionátů moc hezky nezapsal.

Italské Euro oproti Bělehradu nabobtnalo, počet týmů se zdvojnásobil na osm. Čechoslováci ve čtyřčlenné skupině obsadili druhé místo. Semifinále se tehdy nekonalo, takže se rovnou hrálo o bronz.

Až závěrečný čtvrtý duel na turnaji odehráli před zaplněnými tribunami. Euro 1980 doprovázel kolosální nezájem. Třeba na duel Československa proti Řekům (3:1) dorazilo na obří Olympijský stadion v Římě jen 7614 diváků.

O moc víc jich nebylo ani na další československé mače proti Němcům (0:1) a Nizozemcům (1:1). Dokonce ani vyvrcholení turnaje mezi neporaženými Němci a Belgičany (2:1) nesledoval v Římě vyprodaný stadion.

Ještě smutnější italské zjištění bylo, že na tribunách sice trvale scházeli diváci, ale nechyběli chuligáni. V 70. letech se na britských ostrovech rozmnožil počet výtržníků, nepokoje provázely i zápasy anglických klubů v evropských pohárech.

A na Euru to bylo podobné. Už noc před utkáním Angličanů s Belgií turínská policie zatkla 36 příznivců Anglie. Výtržnosti se přesunuly v samotném zápase i do ochozů, kdy zásahové jednotky dokonce použily granáty se slzným plynem.

Pech byl, že jeden z fanoušků ho vhodil zpět na hřiště, což přerušilo utkání na několik minut. „Jsem hrdý, jakou dělám profesi, ale při takových věcech se stydím za fotbal. Jsou to idioti, se kterými nechceme mít nic společného,“ vztekal se kouč anglické reprezentace Ron Greenwood.

A reportér bulvárního Mirroru Frank McGhee připsal: „Skupina chuligánů zatáhla sport i svou zemi do hlubin hanby.“

Češi a Slováci mají na Euro 1980 jiné vzpomínky.

Zaplaťpánbůh.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Související témata:
Historie fotbalového Eura
  2 : 1 Nizozemsko - Turecko 2 : 1 dohráno
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.