Hlavní obsah

Orbán do fotbalu cpe miliardy, před Eurem se chvástal. Maďaři ale mají k postupu nejdál ze všech

Dva zápasy. Nula bodů. Skóre 1:5. Poslední místo ve skupině. Nevelké šance na postup. Maďarští fotbalisté jsou jako první týmem, který je několik dnů po výkopu Eura na pokraji vyřazení. „Černý kůň turnaje, který se zasekl ve stáji,“ glosuje renomovaný The Athletic. Nejzklamanější musí z výsledků reprezentace být premiér Viktor Orbán, který do tamního fotbalu investoval desítky miliard korun.

Sestřih zápasu Německo - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Kouč Maďarů Marco Rossi si po středeční porážce 0:2 s Němci rýpl do nizozemského sudího Makkelieho, duel ale ohodnotil o něco věcněji.

„Pracovali jsme dobře takticky i mentálně. Může se ale stát, že prohrajeme s Německem, mají hráče světové úrovně,“ uznal italský kouč.

Pech pro jeho soubor je, že před očekávánou porážkou s domácími favority nezvládl ani úvodní duel se Švýcary (1:3). Před nedělním duelem proti Skotům jsou Maďaři v pasti. Ani vysoká výhra jim nemusí zaručit posun do osmifinále.

Je to rána pro maďarské sebevědomí i populistického premiéra Viktora Orbána, který fotbal umně využívá k zisku přízně i politických bodů.

Podle The Athletic jeho strana Fidesz od roku 2010 z veřejných zdrojů do fotbalu napumovala 2,2 miliardy dolarů (v přepočtu asi 66 miliard korun).

Většina fotbalové Evropy může zírat a závidět takovou podporu. V Maďarsku se investovalo do fotbalové infrastruktury, tréninkových zázemí a nových stadionů. Za 15 miliard korun například vyrostla luxusní Puskás Aréna pro 67 tisíc diváků, která stojí v širším centru Budapešti.

Z Maďarska se stal pořadatel významných fotbalových událostí. Budapešť byla jedním z dějišť posledního Eura, loni v ní vrcholila Evropská liga a za dva roky přivítá finále Ligy mistrů.

Probouzí se i reprezentace. Nescházela na předchozím Euru. V roce 2016 si zahrála dokonce osmifinále. Letos v Německu se čekalo, že Maďaři udělají zase další výrazný krok k evropské špičce.

V předchozích dvou letech dvakrát porazili Angličany, jednou i Němce. A také někteří čeští novináři ve svých predikcích troufale odhadovali: Na Euru překvapí Maďaři!

„Dnes je náš národní tým v situaci, kdy v zápase může porazit kohokoli. Už nemůžeme být podceňovaní malí kluci. Jsme muži, kteří vás chtějí porazit,“ prohlásil pro maďarský Blick sám premiér Orbán.

V jeho větách vynikal jeho obvyklý nacionalismus. „Vidíme to všude ve světě: Donald Trump chce udělat Ameriku zase skvělou, prezident Si Ťin-pching Čínu a Vladimir Putin chce udělat velké Rusko. Orbánova politika je o tom, že chce zase Maďarsko udělat skvělé,“ říká pro The Athletic Simon Chadwick, profesor sportu a geopolitické ekonomie ze SKEMA Business School v Paříži.

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

„Fotbal pro Orbána není jen sport, ale i možnost vyjádření ideologie,“ dodává Chadwick.

Zároveň Orbánovi nelze upřít, že fotbal má rád. Sám to dotáhl na poloprofesionální úroveň. Z vystoupení svých krajanů v reprezentaci musí ale být rozčarovaný.

A kdo ví, zda rozporuplného maďarského vládce uchlácholí věty trenéra Rossiho. „Vytváříme si slušné množství šancí, ale v některých momentech máme smůlu.“

Je otázka, zda se k Maďarům stihne ještě štěstěna obrátit.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.