Hlavní obsah

Ohledávání mrtvol, zbabělost. Expert tepe mdlou Francii

Na papíře měli možná nejnabitější kádr na Euru. Lehce bizarně bez vstřelené branky ze hry, ale i obdržené, dokráčeli fotbalisté Francie do semifinále, kde už ale nestačili na výborné Španěly (1:2). Titul z toho není, a tak se národní tým dostal ihned po vyřazení pod nemalou palbu kritiky. Výjimkou není ani trenér Didier Deschamps.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Francie neměla celkové pojetí. Když se podívám na sestavu, tak jsou to samí hráči z PSG, Barcelony, Realu Madrid nebo Bayernu. Chyběly mi větší pecky, více to pustit dopředu, do kvality a rizika. Tohle je All-star výběr, ale prezentovali se až moc zbaběle. Ani ne takticky, že by vsadili na defenzívu,“ hodnotil ve Studu EURO na Sport.cz vystoupení Les Blues trenér Josef Csaplár.

Francouze trápilo hlavně zakončení a vytváření si vyložených šancí. Vždyť při pohledu do statistik zjistíme, že za šest utkání se dostali celkem k 98 střeleckým pokusům. Z toho 24 letělo na bránu, 46 vedle a 28 dokázala zblokovat obrana soupeře. Více, celkem 108, mají na Euru zatím jen Španělé.

„Od začátku jsme nebyli v zakončení uvolnění. Přes to všechno jsme postoupili do semifinále. Naštěstí jsem měl tým, který velmi dobře bránil,“ podotkl 55letý Deschamps.

„Jestli mám Galacticos, tak do toho musím jít naplno. Musím vědět, že jsme našlapaní. Francie má do tlaku neskutečný mančaft,“ hodnotil Csaplár. Zmínil, že s nevýrazným výkonem se svezl i hvězdný Kylian Mbappé.

A pozitiva? „To je jen rozmělňování. Někoho vyzdvihovat? Někteří trenéři vždycky po takovém výkonu říkali, že je to jak na patologii. Ohledávání mrtvol. Nevidím nic výrazného. Zklamal mě herní projev, byl málo aktivní a příliš defenzivní,“ shrnul znovu Csaplár.

Studio Euro s Josefem CsapláremVideo: Sport.cz

Ve Francii vyvstala otázka, zda není čas pro změnu na lavičce.

Bývalý výborný záložník a mistr světa z roku 1998 Deschamps vede reprezentaci od roku 2012. Na MS dovedl Francii do čtvrtfinále v roce 2014, ke zlatu v roce 2018 a do finále o čtyři roky později. Mezitím Na Euru prohrál souboj o zlato v roce 2016, následovalo vypadnutí v osmifinále a teď semifinále.

Kontrakt má až do MS 2026. Při dotazu na svou budoucnost se v úterý utrhnul na jednoho z novinářů. „Zeptejte se prezidenta federace. Respektuji vás, ale snažte se respektovat lidi, kteří rozhodují. Neodpovím vám, ale víte moc dobře, co prezident myslí. Tuhle otázku jste vůbec nemusel pokládat,“ odsekl. Šéf francouzského fotbalu Philippe Diallo nedávno uvedl, že Deschamps bude pokračovat právě až do světového šampionátu v roce 2026.

Je samozřejmě možné, že po kritice kvůli předvedené hře dojde k debatě, a možná i změně postojů.

„Trenéři jsou vždy první na ráně. Myslím, že Deschamps odejde, že nastane výměna stráží, ale rozhodně bych mu to nepřál. Prostě čas uzrál. Je tam asi vzájemná únava materiálu, zřejmě k tomu dospějí on i svaz. Ale rozhodně ho k tomu nevybízím, to bych si nedovolil,“ nabídl svůj pohled Csaplár.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.