Hlavní obsah

Odhodil masku, ale ani to nepomohlo. Francouzi tepou do Mbappého

Po semifinálové porážce s fotbalisty Španělska předstoupil před novináře skleslý, ale smířený s osudem. Francouzský kapitán Kylian Mbappé dobře věděl, že Euro mu nevyšlo podle představ. Při rozlučce s turnajem sice odhodil ochrannou masku a asistoval u jediné branky svého týmu, ale i tak se na něj snášela kritika ze všech stran.

Sestřih zápasu Španělsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Jako první se ale sluší uvést, že pětadvacetiletý útočník se sepsul i sám. „Chtěl jsem se stát mistrem Evropy a zažít individuálně povedené Euro. Nepovedlo se mi ani jedno,“ smutnil Mbappé.

Francie se na turnaji trefila čtyřikrát ze šest zápasů. Mrzké. On sám byl přitom u tří tref. Zařídil vlastní gól Rakouska, proti Polákům se prosadil z penalty a asistoval i Randalu Kolo Muanimu proti Španělům. Perfektním centrem, o tom žádná.

Ale od Kyliana Mbappého se čeká víc. O dost.

Kapitána neúspěšného semifinalisty nešetří ani média. Oblíbený sportovní deník L'Équipe jej na desetibodové stupnici obdaroval trojkou, Le Figaro dokonce dvojkou. I přes zmíněnou asistenci.

Mbappému nepomohlo ani to, že poprvé od zranění nosu v prologu šampionátu s Rakušany nastoupil bez ochranné masky. „Už mě štvala, pořádně jsem neviděl. Doktor mi řekl, ať se rozhodnu sám, a nelituji,“ komentovala nová posila Realu Madrid riskantní rozhodnutí.

Ani tak ale nepříliš pozitivní dojem z Eura nenapravila. Stejně jako parťák Antoine Griezmann, na papíře druhá největší ofenzivní hvězda, zůstala za očekáváním.

„Nechci to házet na ně. Vypadnutí z turnaje jde za mnou. Absolvovali náročnou sezonu, Kylianovi se k tomu přidal i zlomený nos,“ bránil dvojici kouč Didier Deschamps.

Po splnění mediálních povinností si Mbappé oddychl. Konečně si může dopřát zaslouženou dovolenou, po níž se bude hlásit na Santiago Bernábeu. „Vyřazení těžko koušu,“ přiznal.

Jinak vyprávěl obvyklé fráze, ale v jeho tváři bylo poznat jediné. „Vím, že mám na víc. A vím, že to brzy ukážu.“

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.