Hlavní obsah

Obava o děti a jejich bezpečnost. Kroos raději nebude bydlet v Německu

V pátek skončila jeho působivá fotbalová kariéra. Německý záložník Toni Kroos chtěl přidat ještě jednu velkou trofej, jenže domácí tým prohrál čtvrtfinále Eura se Španělskem 1:2 po prodloužení a 34letý hráč musel přijmout hořké vyřazení. A co majitel šesti triumfů z Ligy mistrů bude dělat? Rozhodně se nehodlá vracet do své rodné země, která se podle něj stává méně a méně bezpečnou.

Sestřih zápasu Španělsko - NěmeckoVideo: Česká televize

Článek

Kroos na jednu stranu prý stále považuje Německo za skvělé místo. „Ale není to stejné jako před deseti lety, když jsme odcházeli,“ pravil v podcastu Lanz & Precht německé veřejnoprávní televize ZDF.

Otec 10letého Leona, 7leté Amelie a 5letého Fina dál vysvětloval: „Můžu porovnávat se situací ve Španělsku, kde jsme poslední roky žili. Až bude dceři třeba 13, 14 nebo 15 a sám sebe se zeptám, jestli bych ji nechal po 11 hodině večer radši chodit venku samotnou ve Španělsku, nebo nějakém velkém městě v Německu, vyjde mi z toho lépe Španělsko.“

Kroos strávil na Pyrenejském poloostrově přibližně poslední dekádu, kdy hrál za slavný Real Madrid. Právě s ním vybojoval pět triumfů v Lize mistrů nebo čtyři ligové vavříny. Celkem v kariéře nasbíral v dresu Realu, Bayernu Mnichov a německé reprezentace, včetně titulu mistra světa z roku 2014, úctyhodných 34 velkých trofejí.

Svůj další život však plánuje na jihu Evropy. „Neříkám, že tam se dceři nic nestane, ale budu mít větší pocit bezpečí,“ podotkl s tím, že situaci v Německu velmi dobře zná, protože velká část jeho rodiny tam stále bydlí.

Jedním z mnoha problémů je prý masová migrace. „Bylo to prostě příliš nekontrolované. Nezvládl se pozitivní přístup lidí zvenčí, který já na tisíc procent podporuji. Přicházejí k nám a jsou šťastní, ale myslím, že další kroky se podcenily,“ povídal Kroos.

Podotkl, že MS v roce 2006 i současné Euro ukazují, jak Němci dokážou vítat lidi z celého světa s otevřenou náručí, jak se o ně dokážou postarat. „To je opravdu skvělé,“ pravil.

Jenže se prý vždy nakonec najde určité procento, které nedělá dobrotu. „Ale tak je to u všech. A když mezi těmito skupinami nedokážete rozlišovat, dostanete se do těžké situace. Pak ovšem tato problematika může Němce dále rozdělovat,“ varoval Kroos před další polarizací společnosti.

„Základní myšlenka, že se přistěhují lidé, které v naší zemi potřebujeme, je dobrá,“ konstatoval. „Problémy jsou ale všude. Když někdo kritizuje, všichni rychle řeknou, že jde o rasismus. Tato země ale není rasistická,“ zdůraznil.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Co se týče oficiálních čísel, počet žadatelů o azyl v zemích EU se například v roce 2023 meziročně zvýšil o 18 procent na 1,14 milionu, což je nejvíce od migrační krize z let 2015 a 2016. Vyplývá to z dat Agentury Evropské unie pro otázky azylu (EUAA).

Nejčastěji přicházeli lidé ze Sýrie, Afghánistánu či Turecka. A nejvyhledávanější zemí bylo opět Německo, kde azyl hledalo až 29 procent příchozích do EU, tedy 334 tisíc.

Samozřejmě bezpečnost není jediným důvodem, proč Kroos plánuje setrvat na jihu. „Několik posledních let bylo velmi příjemných. V Madridu se prostě cítíme jako doma. Děti zde vyrostly, mluví třemi jazyky a nechceme je odtrhnout.“