Hlavní obsah

Nůžky, které ušmikly slovenský sen. Angličané byli sekundy od toho, aby zklamali národ

Přes devadesát minut byl téměř neviditelný. Stačil však jeden dlouhý aut, jeden protečovaný míč a anglický záložník Jude Bellingham se stal hrdinou Albionu. Parádními nůžkami v nastavení srovnal osmifinále fotbalového Eura se Slováky na 1:1. „Vím, že mohu týmu v těžkých chvílích pomoci. Bez ohledu na to, co říkají lidé, jsem to dokázal několikrát v Realu Madrid a teď za Anglii,“ říká. Favorit nakonec zápas otočil, o výhře 2:1 rozhodl na začátku prodloužení Harry Kane.

Sestřih zápasu Anglie - SlovenskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Trápícím se Angličanům už na zvrat zřejmě věřil málokdo. Sice celou druhou půli obléhali pokutové území Slováků, šance si však tvořili jen sporadicky. Nakonec se přeci jen dočkali.

„Jste 30 vteřin od toho, abyste jeli domů. Máte pocit, že jste zklamali svůj národ. Jenže stačí jeden kop a všechno je skvělé. Jde o pocity, které nechci znovu zažívat, ale když přijdou, jsou úžasné,“ líčí Bellingham.

Hvězdný výběr trenéra Garetha Southgatea už opravdu vypadal bezradně. Včetně 21letého záložníka Realu Madrid, jenž v uplynulé sezoně vstřelil 23 soutěžních branek, přidal 13 asistencí a se španělským gigantem ovládl La Ligu i Ligu mistrů.

Jenže když Anglii už opravdu teklo do bot, Bellingham ukázal něco nečekaného a geniálního. Nůžky, které budou aspirovat na nejhezčí gól Eura. „Kritizovali jsme, že není ve své nejlepší formě, že je jen stínem svého já. Ale v pravý čas vytáhl králíka z klobouku. Proto hraje za Real Madrid. Úžasná trefa,“ glosoval pro BBC někdejší anglický reprezentant a legenda Arsenalu Lee Dixon.

„Je to šílené. Být tam já, skončí míč na tribuně, zlomil bych si záda. Velký okamžik pro kluka, kterému je 21 let. Chce to hodně odvahy. Lidé nechápou, co musíte udělat, abyste něco podobného zvládli,“ chválil parťáka záložník Declan Rice.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Bellingham tvrdí, že kromě inkasovaného gólu z kopačky slávisty Ivana Schranze ve 25. minutě byli Angličané „docela dobří“.

„Dostávali jsme se do slušných prostorů. Mohli jsme být údernější, ale hlavně jsme ukázali obrovský charakter. Když ve vyřazovacím fázi turnaje předvedete takový obrat, lidé si řeknou: ‚Ano, tihle mají týmového ducha.‘ A bez přízně osudu se takové momenty neobejdou,“ konstatoval Bellingham.

Angličany teď čeká pár dní regenerace a sobotní čtvrtfinále proti Švýcarsku.

  1 : 2 Rakousko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.