Hlavní obsah

Neuvěřitelné, nic lepšího nejde zažít. Maďaři vstali z mrtvých a zkomplikovali český postup

Jakmile se balon vlnil v síti, střelec Kevin Csoboth už přetahoval dres přes hlavu. Gól! Maďaři v desáté minutě desetiminutového nastavení rozhodli souboj fotbalového Eura se Skoty (1:0) a poskočili přes ně na třetí místo skupiny A, takže mají slušnou šanci na účast v osmifinále. „Nic lepšího snad nejde zažít,“ culil se záložník Callum Styles. Jinak se ale asi cítí český výběr, scénář na postup po případné remíze s Tureckem dostal značné trhliny.

Sestřih utkání Skotsko - MaďarskoVideo: Česká televize

Článek

Začněme ale u Maďarů. Na jejich vítěznou trefu z posledních sekund duelu se totiž dlouho nezapomene.

Ještě v deváté nastavené minutě svítily na tabuli skóre dvě kulaté nuly. Nuly, které neřešily vůbec nic. Skotsko by sice zůstalo na bronzové příčce skupiny, jenže postoupit z minitabulky třetích týmů se dvěma body a otřesným skóre 2:6? Skoro nemožné. Maďaři na tom byli ještě o bod a jednu pozici hůře.

Oba celky tak hru s blížícím se hvizdem otevřely. Skotský vabank se s úspěchem nesetkal, maďarský ano. Roland Sallai pláchl defenzivě a zpětný pas adresoval Csobothovi, který se nemýlil.

A dál už to znáte. Ruce fanoušků letěly nahoru, Csobotův dres dolů. Bezmoc vystřídala euforie.

„Bylo to neuvěřitelné. Skórovat takhle pozdě muselo být skvělé i pro realizační tým, fanoušky. No prostě všechny,“ zářil Sallai. „Štěstí se na nás usmálo ve správnou chvíli, ale zasloužili jsme si to,“ culil se kouč Marco Rossi.

Nadšením překypující Maďaři si asi ani neuvědomovali, že přidělali nějakou tu vrásku na čele realizačnímu týmu české reprezentace. A pořádně mu zašmodrchali postupovou matematiku.

Pokud národní tým v posledním utkání remizuje s Tureckem, musí spoléhat na to, že duely ve skupině B i C dopadnou podle jeho představ. Nebýt maďarského gólu, třetím týmem „áčka“ by bylo Skotsko. Které by Češi v případě nerozhodného výsledku na závěr skupinových bojů nechali v tabulce třetích týmů za sebou.

Vítězství party okolo Dominika Szoboszlaie ale znamená, že Ivan Hašek a spol. bronzový celek skupiny A remízou nepřeskočí. A musí doufat téměř ve vyloženě snový vývoj skupin B a C.

Nebo prostě Turky porazit. Třeba gólem náhradníka v poslední minutě, jako to udělali Maďaři.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.