Hlavní obsah

Někdo z Italů vynáší informace. Poškozuje nás, zlobí se trenér

Vyrovnáním v osmé minutě nastavení pondělního zápasu s Chorvatskem spadl Italům obrovský kámen ze srdce. Obhájci titulu díky remíze proklouzli na fotbalovém Euru přímo do osmifinále a nemusí se ohlížet na výsledky jiných skupin. Pro trenéra Luciana Spallettiho ale nejde o žádnou velkou úlevu. Po utkání zkritizoval tým hned na několika frontách. Po fotbalové i morální stránce.

Sestřih zápasu Chorvatsko – ItálieVideo: Česká televize

Článek

Spalletti po prohře se Španělskem upravil na závěrečný duel skupiny rozestavení. Místo čtyřčlenné defenzivní řady nasadil formaci se třemi stopery. Jeden z novinářů pak na trenéra vytáhl, že podle jeho informací iniciovali změnu samotní hráči. To Spallettiho namíchlo, protože podobné zprávy by lidé zvenčí mít neměli.

„V týmu je evidentně někdo, kdo vynáší informace. Tento člověk poškozuje národní mužstvo,“ prohlásil. Není jasné, zda se jedná o někoho z hráčů, nebo třeba o člena realizačního týmu, každopádně Spalletti se s takovým chováním zřejmě smířit nehodlá.

V tématu ještě pokračoval. „Kolik je vám let?“ tázal se novináře. „51? Mně 65, jsem o 14 let starší. Se svými hráči vždycky hledám dialog, musím jim naslouchat. A co je na tom špatného, pokud byla základní sestava výsledkem právě dialogu?“ rozčiloval se a vysvětloval, proč Italové hráli s trojkou vzadu, když byli na míči, a při obraně se stáhli ještě krajní beci.

„Dokonce jsem o tom napsal diplomovou práci. Vím přesně, jaké účinky má trojka nebo pětka vzadu,“ podotkl.

Každopádně s výkonem svých svěřenců rozhodně nebyl spokojen. Italy zachránil až v samotném závěru duelu střídající útočník Mattia Zaccagni. Obhájce zlata čeká v sobotním osmifinále Švýcarsko. Druhý tým skupiny A a jeden z černých koní šampionátu.

Spalletti naznačil, že s hrou, jakou jeho tým předváděl v pondělí, na další soupeře rozhodně stačit nebude. „Ztráceli jsme míč způsobem, jak si absolutně nemůžeme dovolit. Nebyli jsme vůbec obezřetní. Pokud neumíme hrát jednoduché balony zezadu, budeme mít problém s jakoukoli sestavou nebo jakýmkoli taktickým systémem,“ kritizoval.

Zároveň ale zdůraznil, že Italové se nikdy nevzdávají. „Kluci ukázali jen záblesky toho, co umí. Očekávám od nich víc, protože vím, že dokážou hrát daleko lépe. Bylo těžké postoupit z takové skupiny. Navíc se nás všichni snaží dostat z turnaje pryč. Já se ale nebojím. Kdyby ano, jdu dělat jinou práci,“ dodal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.