Hlavní obsah

Největší favorit Eura? Základ seděl, ale ani to Španěly nezastavilo

Jestli budeme hledat po skupinové fázi hlavní favority Eura, Španěly najdeme snad na každém seznamu. Vždyť v základní skupině s Chorvatskem, Itálií a Albánií neztratili ani bod, nedostali gól, a to si trenér Luis de la Fuente v posledním utkání dovolil nasadit až na jednu výjimku úplně novou jedenáctku.

Sestřih zápasu Albánie - ŠpanělskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

A ještě nezapomeňme, že Španělé hrají na Euru možná nejpohlednější fotbal. „Tomu, že jsme podle někoho favority, nepřikládám žádnou váhu. Jeden den můžete být na vrcholu a druhý úplně na dně. Nevytvářejme na hráče další zbytečný tlak,“ řekl de la Fuente po pondělní výhře 1:0 nad Albánií.

Oproti stejně hubenému triumfu nad Itálií výrazně sáhl do sestavy. Není se co divit, když Španělé měli jistý postup z prvního místa. Na trávník tak vyběhlo deset jiných hráčů, zůstal jen stoper Aymeric Laporte. Albánci kousali, byli nepříjemní a nebezpeční.

„Především jsme chtěli vyhrát. Zůstal jediný muž, který nemá ani minutu, konkrétně gólman Alex Remiro. Jsem opravdu rád, že mladí hráči jako Fermín López získali novou zkušenost a mohli prožít zápas v takové intenzitě,“ těší španělského kouče.

Fotbalisté brali protočení sestavy jako velkou výzvu. Mohli se ukázat a třeba promluvit do jedenáctky, která v neděli vyběhne do osmifinále proti zatím neurčenému soupeři. Půjde však o tým ze třetích míst.

„Všichni hráči jsou pro nás důležití. I ti, kteří přicházejí v průběhu utkání z lavičky. Vidíte, že na konci zápasů padá mnoho gólů. Samozřejmě chceme, aby trenér měl rozhodování o sestavě co nejtěžší,“ říká střelec jediné branky proti Albánii, křídelník Ferran Torres.

Španělé zakončili skupinu se skóre 5:0 a poprvé na velkých turnajích, tedy mistrovství světa a Evropy, zakončili základní fázi bez obdržené branky. Zároveň podruhé v historii Eura opanovali skupinu s plným počtem bodů.

Pamatujete na první případ? Rok 2008, kdy tým kolem Ikera Casillase, Carlose Puyola, Xaviho, Andrése Iniesty nebo Davida Villy dokráčel až na vrchol. Finále proti Německu rozhodl elegantním přehozením Jense Lehmanna útočník Fernando Torres.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Teď může navázat úplně nový mančaft plný mladých talentů v čele s Laminem Yamalem, Pedrim či Nico Williamsem.

„Je stále co zlepšovat, po přestávce jsme v utkání s Albánií byli často v potížích. Máme ale skvělou generaci hráčů, kteří se chtějí posouvat. Když hrajete s těmi nejlepšími, musíte být v ideální formě,“ zůstává de la Fuente nohama na zemi.

Související témata:
Luis de la Fuente