Hlavní obsah

Nejhorší tým Eura? Skotové dali dva góly bez střely na bránu a bojují o postup

Po prohře 1:5 v zahajovacím utkání Eura proti domácímu Německu se na skotské fotbalisty snesla velká kritika. „Byli jsme opravdu špatní,“ přiznává trenér Steve Clarke. Ve středu proti Švýcarsku ale podali jeho svěřenci lepší výkon, vybojovali remízu 1:1 a jsou ve hře o postup. Nad vodou je přitom drží vlastní góly soupeřů.

Sestřih zápasu Skotsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

Když v úterý skončilo první kolo základních skupin a začalo bilancování, kdo a jak se na turnaji zatím prezentuje, Skotsko padalo v negativním slova smyslu snad nejčastěji.

„Byli jsme velmi pasivní, pomalí a špatně reagovali. Víme ale, čeho jsme schopni, jakou máme v týmu energii,“ říká středopolař Scott McTominay. Proti Německu Skotové ani jednou nevystřelili na bránu a celkem zapsali jediný nepřesný pokus. Radovali se jen díky ukázkovému vlastenci stopera Antonia Rüdigera.

Do zápasu se Švýcary, kteří zdolali 2:1 Maďary, a jsou považováni za černého koně šampionátu, bylo rozhodně co zlepšovat. „Věděli jsme, že se musíme odrazit ode dna,“ líčí záložník Billy Gilmour. Částečně se zadařilo.

I když Ostrované opět vypadali matně a kupili chyby v rozehrávce, šli ve 13. minutě do vedení. Střelu McTominaye usměrnil nešťastně za svého gólmana obránce Fabian Schär. V tu chvíli Skotové stále oficiálně neměli na svém kontě střelu mezi tři tyče, ale zapsali už druhý gól. Opět soupeřův vlastní.

Když o čtvrt hodiny později po velkém zaváhání defenzívy parádně srovnal Švýcar Xherdan Shaqiri, zdálo se, že úvodní branka byla jen výstřelem ze tmy. Po poločase se ale Skotové zvedli, měli několik velkých šancí. Trefili tyčku a nebyli daleko od toho, aby brali tři body.

„Tohle jsme my. Daleko více agresivní. S výkonem jsme mnohem spokojenější a remízu bereme,“ hlásí kapitán Andrew Robertson. „Věděli jsme, co musíme udělat lépe. Od nás dobrá reakce na neúspěšný duel s Německem. Stále žijeme,“ ví Clarke.

Skotsko má v tabulce skupiny A jeden bod a poslední klání v neděli hraje s Maďarskem, které je na nule. Skupinu vedou se šesti body jistě postupující Němci, na čtyřech jsou druzí Švýcaři.

Je pravděpodobné, že případě výhry a zisku čtyř bodů se Skotsko nakonec kvalifikuje do osmifinále. „V neděli nás čeká obrovský zápas. Odpočineme si a půjdeme se porvat o postup,“ velí Robertson.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.