Hlavní obsah

Narodil se v Anglii, teď ji může švýcarský objev a fanoušek kačera Donalda vyřadit

Rodiče má z Ghany, narodil se v Anglii, hraje v Bulharsku a reprezentuje Švýcarsko. Život fotbalového útočníka Kwadwa Duaha protíná řada zemí, dvě se proti sobě postaví v sobotu ve čtvrtfinále Eura. Švýcarsko se sedmadvacetiletým rodákem z Londýna bude chtít vyřadit Anglii. „Angličané určitě sledovali náš zápas s Itálií, kdy jsme byli fakt dobří, takže si nemyslím, že nás podcení. Chceme ukázat, co umíme,“ prohlásil Duah.

Sestřih zápasu Švýcarsko - ItálieVideo: Česká televize

Článek

Docela se připomíná, že Duah byl prvním střelcem na šampionátu, který se narodil v Anglii. Trefil se v prvním vystoupení Švýcarů proti Maďarům (3:1), což bylo ještě před startem Albionu na turnaji.

Vazbu na Anglii měl v dětství hlavně v tom, že fandil Chelsea a obdivoval jejího útočníka Didiera Drogbu. „Narodil jsem se v Londýně, ale rodina už tam není. Máma a táta žili v Ghaně, ale pak se jim naskytla v Anglii nabídka lepšího života. Ovšem když mi byly dva roky, objevila se pro ně ještě lepší příležitost ve Švýcarsku, kterou využili,“ popsal Duah.

Sestřih zápasu Maďarsko -ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Jeho nominace byla docela překvapením. Možná ani sám si nedával velké naděje, že z původní osmatřicetičlenné nominace projde až do závěrečné šestadvacítky jmen. Vždyť za švýcarskou reprezentaci debutoval až v červnové přípravě proti Estonsku. Poločas v jeho podání, a ne zrovna růžová situace mezi útočníky ale kouče Murata Yakina přesvědčily o nominaci borce z Ludogorce Razgrad.

„Je to skvělý, velmi příjemný, uvolněný kluk a před brankou chladnokrevný útočník. Přesvědčil mě, ale i spoustu dalších. Je jiným typem útočníka, než které obvykle máme. Ti potřebují dávat góly a on se hned v prvním zápase prosadil. Co víc si přát?“ podotkl švýcarský kapitán Granit Xhaka.

Duah nastoupil ve skupině v základní sestavě proti Maďarsku, jako střídající hráč naskočil do hry proti Německu a v osmifinále proti Itálii. Roli žolíka bude mít i zřejmě proti rodné zemi. Jistě mu to nevadí. „Vždyť nominace přišla z ničeho,“ uvědomil si.

Nabudí se čtením komiksů. „Vím, že je to neobvyklý koníček, ale uklidňuje mě to. Rád je čtu, když s týmem jedeme autobusem,“ přiznal Duah už před několika lety. Před utkáním s Anglií byl na toto téma znovu dotazován. „Mám rád kačera Donalda, Mickey Mouse a další,“ usmál se.

Pohádkový příběh může nyní sám pomoct psát. Skolení Anglie a postup do semifinále Eura by jím pro Švýcary určitě byl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.