Hlavní obsah

Nadávky a kontroverzní oslava. Závěr zápasu Angličanů a Slováků přinesl emoce

Byla to bitva až do poslední minuty, která s sebou logicky nesla velké emoce. Slováci nakonec padli v osmifinále fotbalového Eura s Anglií 1:2 po prodloužení, když ještě v nastavení základní hrací doby vedli. Po závěrečném hvizdu pak na trávníku došlo k lehké strkanici a slovní výměně mezi anglickým záložníkem Declanem Ricem a trenérem Slovenska Francescem Calzonou. Řeší se také gesto, které při oslavě předvedl střelec vyrovnávací branky Anglie Jude Bellingham.

Sestřih zápasu Anglie - SlovenskoVideo: Česká televize

Článek

Slováci v prodloužení tlačili, ale vyrovnávající branku už vstřelit nestihli. Calzona se bezprostředně po konci duelu vydal za tureckým hlavním sudím Umutem Melerem. Chtěl si postěžovat na anglické zdržování, které zůstalo nepotrestáno.

V tom mu chtěl zabránit Rice, kterého však italský kouč odstrčil. Došlo k menší strkanici a krátké slovní přestřelce, při níž se anglický záložník lehce utrhnul. Calzonovi měl říct něco ve smyslu: „Plešatá k***o.“

„Ano, Calzona šel něco říct rozhodčímu a Rice mu odvětil, aby arbitra nechal být. Calzona fotbalistu odstrčil, chvíli se to hádalo a bylo po všem,“ popsali z místa reportéři britské televize ITV.

„Rice měl jít k rozhodčím, rozloučit se a odejít. Já s nimi musel mluvit, ale on pokračoval dál a dál. Nakonec se mi omluvil a tím to všechno skončilo,“ popsal situaci ze svého pohledu Calzona. Každopádně mezi oba hlavní aktéry se museli vložit další hráči a členové realizačního týmu. Navíc to z určitých záběrů vypadá, že Rice mohl svou poznámku mířit i k někomu jinému.

Na internetu navíc koluje video, jak Jude Bellingham, střelec vyrovnávací branky v 95. minutě, po svém zásahu ukazuje údajně směrem ke slovenské lavičce nepříliš lichotivá až oplzlá gesta. Sám hráč ale na sociální síti X možné spekulace vyvrátil. „Šlo o vtip směrem k několika blízkým přátelům, kteří byli na zápase. Žádná neúcta k tomu, jak tým Slovenska večer hrál,“ vysvětlil.

Na výsledku to ale nic nemění, Angličané po dalším matném výkonu postupují do čtvrtfinále, kde je v sobotu čeká Švýcarsko.

„Nedokážu popsat ten pocit, když reprezentuji Anglii. Dívali jsme se na čas a už jsme si mysleli, že můžeme jet po osmifinále domů. Jenže spojili jsme se a udělali všechno pro úspěch a ochranu našeho trenéra. Je mi ctí být toho součástí tohoto týmu,“ uvedl Rice.

„Cítím hrdost. Odehráli jsme skvělý zápas proti týmu světové úrovně a jednomu z favoritů Eura. Anglii jsme dovolili velmi málo a málem jsme postoupili. Bohužel jsme závěr nezvládli, i když jsme v prodloužení strávili většinu času na polovině soupeře,“ posteskl si Calzona.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Záložník Anglie Declan Rice (úplně vlevo) se po osmifinále Eura dostal do roztržky s členy realizačního týmu Slovenska.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  1 : 2 Rakousko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.